ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:50 Fostul premier Victor Ponta a comentat afirmațiile lui Gelu Diaconu, susținând că persoana de care vorbește fostul șef al ANAF era fostul ambasador al Olandei.
 
"Ps - pt ca Diaconu e mai "timid" va spun eu cine era ambasadorul care mereu intervenea mereu si la Guvern si la Anaf pt tot felul de companii mai mult sau mai putin oneste - fostul ambasador al Olandei, cel care ne dadea lectii de "integritate si anticoruptie" saptamanal la Hotnews! Ca asa iubim noi " lupii moralisti"!", a scris Ponta pe facebook.
 
Știrea inițială

Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF, face o serie de acuzații răsunătoare la adresa ambasadelor străine din România, dar și a unei "frății transpartinice", care ar urmări să transforme ANAF și Ministerul Finanțelor Publice în servanți ai marilor companii ce activează în România.

Diaconu afirmă că după sosirea Guvernului Tehnocrat la putere, o "frăție transpartinică" a făcut totul pentru a împiedica reformele pe care el le implementase, în ciuda presiunii marilor firme de consultanță și a ambasadelor străine.

"Departe de ochii publicului, protejați de mass-media pe care o alimentează cu publicitate, membrii acestei frății au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a împiedica această reformă. Marile firme de consultanță fiscală, clienții acestora (majoritatea cu capital străin) și unele ambasade au exercitat o presiune constantă asupra mea, fie direct, fie prin intermediul presei sau a politicienilor pentru a bloca schimbările de la DGAMC și orice altă măsură cu impact major în lupta anti-evaziune din această zonă", a scris Diaconu pe blog.

Mai mult, acesta dă un exemplu concret în care un ambasador a venit însoțit de un om de afaceri al respectivei țări, presându-l să dispună deblocarea rambursării TVA într-un caz. După câte spune Gelu Diaconu, respectivul ambasador pare să fie cel al Olandei,Matthijs van Bonzel, cel care și-a încheiat misiunea diplomatică în septembrie trecut. El a fost înlocuit de Stella Ronner-Grubabici, care a continuat aceeași linie privind acceptarea României în spațiul Schengen.  

"De exemplu, un ambasador „periat” și lăudat de presa progresistă a venit la mine în birou, însoțit de un om de afaceri din țara pe care o reprezenta, un evazionist notoriu, presându-mă să dispun deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune (cca 20 milioane euro), pe care îl aveam în instrumentare. La câteva minute după ce a ieșit din biroul meu am anunțat instituțiile abilitate. În zilele următoare, citeam iarăși prin presă o serie de elogii aduse aceluiași ambasador, cunoscut în spațiul public drept un adversar al intrării României în Schengen, exact de jurnaliștii care promovează valorile occidentale și care îl dădeau ca exemplu de bune practici și onestitate pe acest „amic” al concetățenilor evazioniști.

Ani de zile a fost o practică constantă intervenția ambasadelor, în principal din spațiul UE, pentru susținerea intereselor marilor companii cu capital străin în relația cu Fiscul, în timp ce o eventuală intervenție a vreunui reprezentant ales al poporului român în Parlament este considerată trafic de influență", a scris fostul șef al ANAF.


Gelu Diaconu susține că a fost debarcat după ce a luat o serie de măsuri extrem de dure, între care:

  • "reforma organizatorică pe care am început-o la DGAMC (Direcția Generală pentru Mari Contribuabili) care, printre altele, a stricat relațiile de „prietenie” dintre consultanți sau oameni de afaceri și inspectorii fiscali (vezi mai jos în text)
  • controalele la hypermarket-uri și mall-uri
  • executarea silită a RADET, RATB, TVR, CE Oltenia și a multor alte companii mari
  • demararea de controale ample la companii internaționale din industria energiei, farmaceutică sau a lemnului care au plătit sau au de plată sute de milioane de euro
  • controlul marilor lanțuri de cluburi de pe litoral și din principalele orașe
  • zeci de mii de plângeri penale. Acestea nu se fac pentru 2 lei minus în casa de marcat, ci pentru evaziune de milioane și zeci de milioane de euro".

Gelu Diaconu a fost demis pe 11 februarie de către premierul Dacian Cioloș, după ce a refuzat să demisioneze.