ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marile firme IT americane s-ar putea confrunta în viitorul apropiat cu o ofensivă din partea celor două motoare ale Europei, Germania și Franța, care cer schimbarea modului în care sunt taxate firme ca Google sau Amazon.

Inițiativa, lansată de ministrul de finanțe al Franței, vizează o revizuire a codurilor fiscale naționale pentru a include o „taxă de egalizare” pentru companiile din sectorul IT ce s-ar aplica veniturilor realizate la nivel național.
 
În acest moment, companiile americane din domeniul IT precum Apple sau Facebook sunt taxate în Europa pe baza profiturilor generate și nu a veniturilor totale. Miniștrii de finanțe ai Germaniei, Spaniei și Italiei și-au anunțat susținerea pentru schimbările propuse de Le Maire.
 
Conform tratatelor europene, schimbările legislative la nivel fiscal necesită o susținere unanimă din partea statelor membre pentru a intra în vigoare, ceea ce înseamnă că această inițiativă ar avea nevoie de votul statelor cu o rată de taxare scăzută.
 
„Sumele colectate în urma acestei modificări ar reflecta mult mai corect ceea ce aceste companii ar trebui să plătească în termeni reali. Nu trebuie să mai acceptăm situația în care aceste companii își conduc afacerile în Europa plătind sume minime către trezoreriile noastre”, se afirmă în propunerea ministerului de finanțe francez.
 
Conform unui oficial francez, citat de FT, această taxă ar putea varia între 2 și 5% din veniturile totale ale companiilor.
 
Această inițiativă face parte din eforturile mai largi ale Bruxelles-ului de combatere a sustragerii de la plata taxelor a companiilor multinaționale. Aceste măsuri au luat avânt după ce votanții europeni au reacționat cu furie la măririle de taxe din urma crizei financiare în contextul în care aceste companii continuă să evite cu succes aceste taxe.