ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gheorghe Piperea, unul dintre inițiatorii legii dării în plată, a comentat ultimele declarații venite dinspre BNR, care susținea prin intermediul guvernatorului Mugur Isărescu că sistemul bancar din România nu ar fi fost ajutat de statul român, așa cum s-a întâmplat în SUA și alte țări din Europa.

Avocatul susține că băncile nu au fost sprijinite direct de statul român, însă ”la sugestia BNR, a ajutat băncile în mod insidios, indirect, pe multiple căi”.

”Victor Alistar, presedintele Transparency International Romania, prezent ieri la dezbaterea in Comisia juidica a Camerei Deputatilor privind legea darii in plata, a facut o afirmatie crunta: Statul roman emite titluri sau obligatiuni de stat pe care le cumpara bancile si atunci cand nu are neaparat nevoie de imprumuturi. Mai mult, Alistar a spus ca aceste titluri de stat sunt emise deseori la cererea bancilor (??!). A folosit chiar si cuvantul "para-ndarat".
De ce ar face bancile asemenea cereri?
Poate din dorinta de a-si plasa lichiditatile pe care nu le mai pot mobiliza altfel?
Poate din intentia de a avea portofolii "populate" cu titluri cu risc zero, in asa fel incat sa pacaleasca mai usor supraveghetorii?
O fi asta un ajutor de stat dat bancilor de Statul roman?
Daca raspunsul ar fi afirmativ, cum ramane cu afirmatiile obsesive ale BNR dupa care Statul roman nu ar fi ajutat niciodata bancile cu sediul in Romania?

PS Afirmatia lui Alistar a fost intarita de Adrian Panaite, de la profit.ro, prezent si el la dezbatere.

PPS Statul roman nu a sprijini direct bancile; spre deosebire de americani care, prin procedurile de bail-out, au ajutat bancile sa iasa si depresie, dar au si preluat temporar controlul actionarial la bancile salvate cu banii contribuabilului, Statul roman, la sugestia BNR, a ajutat bancile in mod insidios, indirect, pe multiple cai, una dintre cele mai importante fiind imprumutul cumulat de 20 mld euro luat de la FMI si CE, in 2010, imprumut din care 13 mld euro s-au dus la rezerva BNR cu scopul de a reduce rezervele minime obligatorii (=sumele minime detinute de banci cu titlu de capital propriu versus totalul expunerilor pe credite; nivelul acestora este, in prezent, de 2%, inainte de criza acest nivel fiind si de 20% sau chiar mai mult). In timp ce primeau aceste ajutoare mascate, bancile erau bine-mersi si pe palierul controlului "afacerii" proprii, ceea ce le-a permis sa isi externalizeze profitul si sa isi remunereze managerii cu bonusuri de milioane de euro. Asta in timp ce un milion de romani erau falimentati sistematic.”, a scris Gheorghe Piperea pe Facebook.