ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele PSD, Liviu Dragnea, îi acuză pe tehnocrați că au dat un tun imens, lăsând actual guvernare să se descurce cu un deficit de proporții uriașe.

În acest context, avocatul Gheorghe Piperea a identificat doi vinovați importanți, arătând cu degetul spre Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, organism care supraveghează operațiunile financiare ale Guvernului, și BNR.

„S-ar putea spune ca macro-prudentii din BNR si din Consiliul Fiscal nu au vazut enorma greseala de calcul si estimare bugetara. Daca ar fi asa, atunci mai degraba respectivii ar trebui sa demisioneze urgent, si nu sa continue sa dea lectii de prudenta bugetara si de educatie financiara a populatiei", a scris Piperea pe Facebook.

Textul integral al avocatului:

„Executia bugetara pe anul 2016 arata o estimare de venituri de 236 mld lei si o colectare de doar 222 mld lei. Aici nu mai este o chestie de politica de tip psd-Dragnea, e o constatare a macro-prudentilor din Consiliul fiscal si din BNR, preluata de ziarele de specialitate de azi.
Vorbim, deci, de o diferenta de calcul de 14 mld lei. Si de exacta masura a activitatii si valorii tehnocreatilor care au fost in fruntea MF si a ANAF in anul de gratie 2016.
Nu doar ca este absurd sa te inseli la calcule intr-un asemena hal.
Este o adevarata nebunie cand te uiti in urma si vezi ca au fost doua rectificari bugetare, una in august 2016 si alta in noiembrie 2016. Evident, cu calcule si estimari de fiecare data. In plus, proiectul de buget si, respectiv, proiectele de rectificare a acestuia, nu intra in procedurile de aprobare fara avizul prealabil al BNR si al Consiliului Fiscal. Ele nu pot trece neobservate de acesti cerberi a-toate-vazatori.
S-ar putea spune ca macro-prudentii din BNR si din Consiliul Fiscal nu au vazut enorma greseala de calcul si estimare bugetara. Daca ar fi asa, atunci mai degraba respectivii ar trebui sa demisioneze urgent, si nu sa continue sa dea lectii de prudenta bugetara si de educatie financiara a populatiei.
Mai credibil este ca, de fapt, macro-prudentii au stiut despre ce e vorba si au tacut in mod interesat.
Si aici vine surpriza.
Imediat dupa rectificarea din august 2016, doamna Dragu, ex-ministru al finantelor, spunea in presa ca MF nu isi va angaja avocati si nici nu isi va trimite juristi la ICSID pentru a apara Statul roman contra cererii de despagubire depusa de Raiffeisen Bank, o banca la care lucreaza un anume economist sef, si care se plangea ca legea darii in plata ii cauzeaza mari prejudicii. Motivul acestei atitudini non-combat a doamnei ex-ministru de finantate, ex-salariat la FMi si vice-guvernator wannabe al BNR, a fost acela al convingerii ca Raiffeisen are dreptate si ca va castiga procesul. E o pozitie pe care dna Dragu a repetat-o la o pseudo-conferinta tinuta in septembrie de dl W. Schauble, MF al Germaniei, eveniment sponsorizat de Raiffeisen.
Imediat dupa rectificarea din noiembrie, dl Ciolos ataca legea conversiei creditelor in CHF la Curtea Constitutionala. La presiunea, desigur, a BNR si a varfului de lance al lobby-ului bancar, Raiffeisen.
Cine nu stie, sa afle acum : presedintele Consiliului fiscal, cel care trebuie sa avizeze proiectele de buget si de rectificare a bugetului, este economistul sef al Raiffeisen. Una si aceeasi persoana. Care, desigur, nu este in niciun conflict de interese. Si nici nu a impus/sugerat dnei Dragu atitudinea non-combat din august-septembrie, si nici dlui Ciolos atacarea legii conversiei la Curtea Constitutionala. Nici vorba de asta. Exista un inpenetrabil zid de foc (fire wall) care il opreste pe domnul in cauza sa utilizeze informatiile confidentiale relative la buget in calitate de economist sef al unei banci comerciale. Toti tehnocreatii sunt dotati cu asemenea ziduri de foc, chiar daca azi sunt lucratori la Comisia Europeana, maine, ministri sau sefi de guvern, si poimaine directori executivi la Goldman Sachs. De asta ne plac tehnocreatii.
Ca sa nu mai vorbim ca dl gubernator al provinciei Romania nu putea sa preseze asupra tehnocreatilor din guvern pentru torpilarea legii conversiei si pentru atenuarea efectelor legii darii in plata. Nu, nicidecum. Nu este domnia sa seful bancii nationale a bancilor din Romania. E seful bancii centrale a Romaniei, totusi.
Cum sa nu ii venerezi pe acesti tehnocreati si, mai ales, pe acesti macro-prudenti?", a scris Piperea pe Facebook.