ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii pe care sindicaliștii au avut-o la Palatul Victoria cu vicepremierul Marcel Ciolacu și cu miniștrii Muncii, Sănătății, Finanțelor și Justiției, că Guvernul s-a răzgândit în ceea ce privește transferul contribuțiilor către angajat, astfel că acestea nu se vor mai face complet, ci parțial.

„Ceea ce s-a specificat este că fondurile speciale - șomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligațiile angajatorului pentru condiții de muncă deosebite și speciale - vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului. Deci din totalul obligațiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7% contribuții pentru condiții normale sau se adaugă cinci puncte procentuale pentru deosebite și zece puncte procentuale pentru speciale”, a afirmat Hossu, conform News.ro

În același timp, el a arătat că potrivit precizărilor ministrului Justiției, „legea va prevedea în mod expres și imperativ faptul că angajatorii sunt obligați să crească cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contribuții sociale de 35% pentru angajat și la restul cele 10% impozit pe salariu”. Toate acestea, în teorie, „fără să se prejudicieze problema dreptului de proprietate”.

„În același timp s-a convenit, cel puțin aparent, e convenit cu sectorul bugetar că, de fapt, în legea de salarizare bugetară, creșterea de 25% prevăzută pentru 1 ianuarie 2018 include și transferul de taxe sociale. Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25% din care se vor scădea taxele sociale - 20% pentru angajator, deci vor avea o creștere pe net de aproximativ 5%”, a mai declarat președintele Cartel Alfa.

La rândul său, președintele BNS, Dumitru Costin, a spus că nu va mai face nicio declarație publică fără să aibă în față un document asumat public de Guvernul Tudose, precizând că i-a întrebat pe reprezentanții Executivului despre asumarea unui eventual eșec al transferului contribuțiilor în sarcina angajaților.

Liderul sindical a arătat că a luat act de faptul că de la 1 ianuarie se propune printre altele, în afara mutărilor de contribuții, și o creștere a nivelului de contribuții pe care le va plăti fiecare salariat.

„Noi am spus asta, în urmă cu două zile, am fost luați în bâză. Aștept acum să văd în scris cum vor crește veniturile la bugetul asigurărilor sociale”, a mai spus liderul BNS.