ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Finanțelor va împrumuta circa 50 miliarde lei de pe piața internă și 3 miliarde euro de pe piața externă în 2017, nivel similar cu cel din 2016.

Șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu, spune că avem nevoie de rezerva în valută de la Trezorerie pentru a ne proteja de riscuri, potrivit News.ro.

Ministerul Finanțelor ar putea împrumuta în acest an în jur de 50 miliarde lei de pe piața internă și circa 3 miliarde euro din emisiuni externe de obligațiuni, niveluri similare cu cele de anul trecut, a declarat marți, la o conferință organizată la Viena, directorul direcției de Trezorerie și Datorie Publică din Ministerul Finanțelor, Ștefan Nanu, care le-a spus investitorilor că România are nevoie de un buffer important de lichiditate în Trezorerie pentru a se proteja de fluctuațiile pieței de împrumut.

Pentru 2016,  programul de împrumuturi al României a presupus atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligațiuni pe piața internă, față de 38,6 miliarde lei în 2015, pe fondul creșterii puternice a deficitului bugetar, la 2,6% din produsul intern brut (PIB).

În plus, Ministerul Finanțelor a împrumutat, în 2016, 3,25 miliarde euro prin emisiuni de obligațiuni pe piețele externe.

Pentru 2017, noul guvern a anunțat că va menține deficitul bugetar în limita plafonului de 3% din PIB prevăzut de tratatele europene și a exclus un nou acord cu instituțiile internaționale, precum cel din 2009, mizând tocmai pe banii aflați în Trezorerie.

Un nivel al deficitului bugetar de 3% din PIB înseamnă circa 24 miliarde lei (5,4 miliarde euro), în condițiile în care valoarea PIB este estimată la 815 miliarde lei (180 miliarde euro) pentru 2017.

„Există rezervele necesare în Trezorerie pentru a avea acoperită buna funcționare. Nu există perspectiva creșterii deficitului, care să genereze o sarcină pe serviciul public în perioada următoare”, a spus sâmbătă ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

Însă șeful Trezoreriei a explicat marți, în fața investitorilor internaționali prezenți la Viena, că bufferul - sau rezerva - din Trezorerie este pentru protejarea bugetului în caz de fluctuații mari pe piețele de capital sau fluctuații valutare, care pot provoca creșteri bruște ale costurilor împrumuturilor statului.

Rezerva este necesară mai ales că România a devenit tot mai prezentă pe marile piețe de capital, după ce titlurile de stat românești au fost incluse, în iulie 2014, într-un indice internațional - GBI-EM Global Diversified Investment Grade.

„Trebuie să înțelegi felul în care acționează grupurile de investitori pentru a te putea proteja. Pentru noi, în acest context, a fost foarte benefic faptul că am început să construim un buffer în valute forte", a spus Nanu.

Buffer-ul sau rezerva în valută din Trezorerie era la finalul lunii mai 2016 de 5,9 miliarde euro, potrivit unor date publicate de Ministerul Finanțelor, iar potrivit unor declarații oficiale se află la un nivel similar și în prezent.

Intrarea titlurilor de stat românești în indicele internațional i-a făcut pe mulț investitori străini să investească în datoria statului român.

„A fost o schimbare uriașă pentru noi. Într-o singură lună am ajuns de la o pondere a investitorilor străini (în titlurile de stat românești) de 5% la o pondere de circa 25%. Binenînțeles, acest lucru a adus multe beneficii, dar și mai multă volatilitate, când piața se mișcă", a afirmat Nanu, la conferința Euromoney de la Viena.

Oficialul a mai spus că includerea titlurilor de stat românești a sporit și riscurile financiare pentru România.

„A sporit riscurile de refinanțare a crescut riscul unor evenimente la data scadenței", a mai spus șeful Trezoreriei.