ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România trebuie să renunțe la cota unică de impozitare și să treacă la un sitem de taxare progresiv. O spune prim-vicepreședintele BNR, Florin Georgescu, care consideră că această cotă unică fixată la 16% a redus birocrația, dar a crescut în schimb corupția și evaziunea fiscală.

„Nu pot să stau în cotă unică cu 16% să mai fac și redistribuire”, a declarat oficialul BNR, potrivit profit.ro.

Florin Georgescu a susținut că existența cotei unice a fost bună pentru întărirea clasei de mijloc, dar acest sistem nu oferă încasări suficiente la buget pentru a acoperi cheltuielile cu sănătatea și infrastructura la un nivel vestic.

În prezentarea sa, prim-viceguvernatorul menționează că această cotă de 16% introdusă în 2005 „a redus birocrația” și „a crescut corupția și evaziunea fiscală prin eliminarea globalizării veniturilor”. 

În opinia sa, un nou sistem de taxare va permite „cunoașterea puterii contributive a fiecărui cetățean și așezarea sarcinii fiscale individuale pe baza acestor informații și combaterea corupției și evaziunii prin corelarea, pe viitor, a fluxului de venituri declarate cu stocul de avere deținut”. 

În schimb, oficialul din BNR nu a precizat ce cote ar trebui introduse prin acestă impozitare progesivă, dar a dat exemplu de sistemul aplicat de țări precum Cehia, Polonia, Slovacia, Letonia începând cu 2018, Germania, Olanda sau Spania.

Ideea introducerii unei taxări progresive a fost abordată de PSD-ALDE în acest an, dar în afară de declarații, coaliția nu a arătat nicio intenție de punere în practică a acestui sistem de taxare.