ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, într-o emisiune la Realitatea TV.

„Ne-am concentrat și pe companii mari. Am îndrăznit să atacăm și să efectuăm controale la bănci. Unul dintre controle s-a finalizat. La una dintre băncile din România s-a finalizat prin a diminua pierderea fiscală de 650 de milioane de lei și a stabili suplimentar de plată 104 de milioane de lei. Această pierdere era artificial creată și prin acest control am reușit să scoatem la suprafață 650 de milioane plus alte 104 milioane. Diminuându-se pierderea, în anii următori acea bancă va plăti impozit pe profit. Nu va mai compensa impozit pe profit cu pierderile anterioare. Sunt companii care plătesc impozit pe profit cât plătește o bancă comercială. Avem 70% dintre băncile din România care în ultimii cinci ani nu au plătit impozit pe profit”, a declarat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor.

Sistemul bancar românesc a avut anul trecut un profit net cumulat de 4,15 miliarde lei (circa 924 milioane euro). În 2015 profitul a fost de 4,47 miliarde lei (circa 1 miliard euro), iar în 2014 băncile au raportat pierderi de 4,67 miliarde lei.

Sistemul bancar a închis 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, iar în 2012 a înregistrat pierderi de 2,1 miliarde de lei (476 milioane euro).