ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a sărit la 2,18%, cu 0,9 puncte procentuale peste nivelul de joi, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani.

Joi, Robor la 3 luni era 2,09%.

În același timp, ROBOR la șase luni, re­ferința utilizată de unele bănci pentru cal­cu­lul dobânzii la creditele ipotecare, a avansat la 2,29%, cu 10 puncte peste nivelul de 2,19% înregistrat ieri, scrie Zf.

ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a făcut de asemenea  un salt, la 2,31$, de la 2,22% ieri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Națională.

Dobânzile la lei au început să urce în septembrie, pe fondul unei restrângeri de lichiditate din sistem. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a afirmat recent că BNR va trece la gestionarea fermă a lichidității, nemaifiind suficientă o gestionare adecvată a acesteia.