Inflația a urcat în luna aprilie 2018 la 5,2% față de aprilie 2017, înregistrând un record al ultimilor 5 ani,arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Coform INS, în aprilie 2018 creșterea a fost de 0,5% față de luna martie 2018.

O rată anualizată a inflației de 5,2% nu a mai fost consemnată din luna aprilie a anului 2013.

Datele INS mai indică faptul că rata medie a inflației în ultimele 12 luni (aprilie 2017 - aprilie 2018) față de precedentele 12 luni (aprilie 2016 - aprilie 2017), calculată pe baza IPC, a fost de 2,8%.

Determinată pe baza IAPC, rata medie a fost, în aprilie, de 4,3%.

Fructele, legumele și conservele de legume și fructe sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie comparativ cu martie, însă s-au consemnat scăderi de prețuri la ouă și zahăr.

Analiza INS mai arată că prețurile la fructele proaspete au coborât cu 2,66%, cele ale legumelor și conservelor de legume cu 1,46% și cu 1,23% în cazul fructelor și conservelor din fructe.

O mică majorare de preț, de 0,43% s-a înregistrat la pâine, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 0,89% și mierea de albine cu 0,51%.

În schimb, prețul ouălor a scăzut cu 6,89%, iar cel al zahărului cu 2,06%.

Scăderi nesemnificative de preț s-au înregistrat, în luna aprilie față de mai, la făină, fasole boabe, citrice, telemea de oaie și unt.

Pe ansamblu, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,18% în aprilie față de luna martie.

La capitolul mărfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 4,26%, tutunul și țigările, cu 2,4%, și combustibilii, cu 1,63%.

Serviciile au fost mai scumpe în luna aprilie a acestui an, pe fondul unor prețuri mai mari în transportul aerian (+1,30%), dar și în restaurante, cafenele, cantine (+0,26%), precum și la serviciile de igienă și cosmetică (+0,61%).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews