ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihai Tănăsescu, economistul PSD-ului din vremea lui Adrian Năstase, a ajuns la capătul carierei, la doar 60 de ani.

DIICOT i-a adus la cunoștință lui Mihai Tănăsescu acuzațiile în dosarul Rompetrol II, fostul ministru de Finanțe fiind suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat.
Pe 24 mai, președintele Klaus Iohannis a semnat cererile formulate de DIICOT de începere a urmăririi penale pe numele a patru foști miniștri implicați în dosarul Rompetrol II, respectiv Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea. 

DIICOT susține că, în perioada septembrie - octombrie 2003, ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, și ministrul Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, "și-au exercitat cu rea-credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioiu, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice".

Cauza privește conversia datoriile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30 septembrie 2003, de aproximativ 603 mil. dolari, în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor. Tănăsescu era ministru de finanțe atunci, iar procuorii îl suspectează de luare de mită.

Tănăsescu și-a început cariera în administrație în 1990, când a intrat în Ministerul Finanțelor, îndeplinind vreme de șapte ani diferite funcții de conducere. În 1997 a plecat la Banca Mondială, de unde, în 2000, a fost readus în țară de Adrian Năstase și instalat, en-fanfare, ca ministru al finanțelor. Peste ani, zvonurile îl indicau ba șef al BNR, ba prim-ministru. Nu a ajuns nici una, nici alta, ci, după finalul mandatului de ministru, reprezentant al României la FMI. Scandalul Rompetrol II l-a găsit în poziția de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, unde primea un salariu de 20.000 de euro lunar, funcție din care a fost obligat să plece ca urmare a scandalului.