ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițiatorul Legii dării în plată, deputatul liberal Daniel Zamfir, va depune la Parlament un proiect de lege prin care va solicita schimbarea statului Băncii Naționale a României, a anunțat avocatul Gheorghe Piperea pe Facebook.

"Risc sistemic sever: Dan Zamfir va depune azi la Parlament un proiect de lege de abrogare a articolului din legea statutului BNR care stabilește imunitatea totală și definitivă, atât în plan penal, cât și în plan civil (despăgubiri, obligarea la divulgarea unor informații de interes public etc.) a șefimii BNR. Poate că, între timp, vom afla și de ce din declarațiile de avere ale zisei șefimi lipsesc mențiuni referitoare la venituri”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.

Avocatul face referire la articolul 25 din statutul Băncii Centrale și mai exact alineatele (3) și (4). La alineatul (3) scrie că membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor de supraveghere prudențială. La alineatul (4) se stipulează că cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare inițiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Națională a României.

Gheorghe Piperea este un critic fervent al guvernatorului Mugur Isărescu. Piperea asistă în instanță mulți dintre clienții băncilor și are la activ câteva succese în ceea ce privește clauzele abuzive din contractele de creditare.

Nu este prima încercare de a lua din puterea celor de la BNR. În urmă cu o lună a fost depus la Parlament un proiect de lege inițiat de senatorul ALDE, Cristina Anghel, ar putea duce la schimbarea lui Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României este obligat să prezinte anual Parlamentului un raport de activitate, incluzând situația financiară și un raport de audit. Respingerea documentului va atrage demiterea de drept a Consiliului de Administrație al BNR, prevede proiectul. În același timp, membrii Consiliului de Administrație al BNR vor fi numiți tot pe 5 ani, dar fără posibilitatea reînnoirii mandatului, ca în prezent, mai prevede documentul.