ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Investitorul George Soros s-a îmbogățit din nou din prăbușirea pieței financiare britanice, în urma votului în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, la fel cum s-a întâmplat în 1992, când a pariat pe prăbușirea lirei sterline, scrie Digi 24.

Votul britanicilor a zdruncinat vineri bursele la nivel global, iar lira este în declin cu 8,5%, după ce în timpul tranzacțiilor a coborât cu până la 10%, la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani. Indicele Dow Jones este în scădere cu 2,5%, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 este în coborâre cu 6,38%, fiind posibil să închidă cu cel mai grav declin de după 1987. Acesta este exact scenariul expus de Soros în ziarul britanic The Guardian, săptămâna trecută.

Soros a devenit faimos când a pariat împotriva lirei sterline, în 1992, provocând excluderea monedei din mecanismul european al ratelor de schimb, strategie care i-a adus un câștig de un miliard de lire.

Soros Fund Management, care administrează active de circa 30 de miliarde de dolari, a cumpărat aur și a pariat pe scăderea acțiunilor, potrivit unui articol publicat pe 9 iunie de Wall Street Journal.

"Lira va scădea cu cel puțin 15% și porbabil chiar mai mult de 20% pană la o valoare mai mică de 1.15 dolari", a declarat marți Soros pentru TK Guardian. El consideră că votanții subestimează adevăratele costuri ale Brexit-ului, care ar avea un "impact dramatic imediat" asupra burselor economice, asupra investițiilor și asupra joburilor.

"Prea mulți cred că părăsirea UE nu va avea niciun efect asupra finanțelor personale, dar aceasta este o iluzie! Brexit-ul va avea cel puțin un efect imediat pentru fiecare om de rând: valoarea lirei sterline va scădea grav", a mai spus miliardarul, potrivit zf.ro.