ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotația oficială afișată luni, la ora 13.00, de Banca Națională a României (BNR) a fost de 4,6495 lei/euro, după ce euro a depășit oficial pragul de 4,6 lei miercuri și apoi a urcat la 4,6390 lei, în ședința de vineri. Leul ajunge astfel la cel mai slab nivel din istorie, cotația afișată de BNR fiind de 4,6495 lei/euro. 

Pe 3 august 2012, leul a atins al doilea cel mai scăzut nivel, de 4,6481 lei/euro, iar pe 24 iulie 2012 era cotat la 4,6397 lei/euro. Valorile înregistrate pe 9 și 10 noiembrie 2017 reprezintă următoarele cele mai scăzute, de 4,6279 lei/euro, respectiv de 4,6390 lei/euro.

Cotația oficială afișată săptămâna trecută, vineri, de BNR a fost de 4,6390 lei/euro, după ce euro a depășit oficial pragul de 4,6 lei miercuri și apoi a urcat la 4,6267 lei, în ședința de joi.

Nivelul de peste 4,6 lei/euro nu a mai fost atins în ultimii cinci ani și patru luni, din săptămâna 23-27 iulie 2012, când a fost atins și maximul de 4,6397 lei/euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, că spre deosebire de monedele țărilor vecine, leul românesc are o tendință de depreciere care este de durată mai mare, iar presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balanței comerciale.

Membrii Guvernului au adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 1,89%, de la 1,87%, cât a fost cotat vineri, 10 noiembrie, iar indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,06%, de la 2,03%, cât a fost cotat pe 10 noiembrie, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3,352 miliarde euro, comparativ cu 3,307 miliarde euro în perioada ianuarie – septembrie 2016, iar deficitul balanței de plăți a crescut cu 1,3 miliarde de euro, informează BNR.

Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,238 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 114 milioane euro.

În perioada ianuarie – septembrie 2017, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 4,191 miliarde de euro, comparativ cu 2,885 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2016.

În structură, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,700 miliarde euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 42 milioane euro, balanța veniturilor primare s-a încheiat cu un deficit mai mic cu 562 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai redus cu 210 milioane euro.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, fiind întrebat de creșterea monedei Euro, că poate fi „un atac asupra leului”, afirmând că pe cursul de schimb valutar sunt acțiuni speculative.

„Nu sunt nici bancher, nici economist șef la Banca Națională sau la vreo bancă comercială. Am să vă recomand să citiți declarația guvernatorului BNR săptămâna trecută în legătură cu modul în care a fost manipulat ROBOR-ul în perioada în care a crescut spectaculos. Pe cursul de schimb sunt acțiuni speculative, fără îndoială, care sunt determinate fie de teama unora dintre cei care sunt jucători în piață, fie de cei care încearcă în mod deliberat, ca parte a unei campanii de a afecta imaginea și situația economică cu astfel de jocuri de culise”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

El a fost întrebat dacă există un atac asupra monedei naționale.

„Să știți că poate să fie un atac asupra leului. Și în 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat și care s-a soldat și cu două măsuri la vremea respectivă: doi traderi de valută de la două bănci importante au fost dați afară din sistemul bancar”, a adăugat președintele Senatului.