ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a intervenit în sectorul bancar stabilind, prin ordonanță adoptată astăzi, că băncile își vor putea deduce cheltuieli reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate doar în limita unui plafon de 30% din valoarea acestora, la care se adaugă cea a venitului realizat din înstrăinarea acestora.

În prezent, băncile își pot deduce integral aceste cheltuieli la calculul rezultatului fiscal, iar această prevedere a fost criticată de oficiali guvernamentali în ultima perioadă pentru că ar fi permis băncilor timp de mai mulți ani să evite plata de impozit pe profit.

Ministerul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat recent că o parte din băncile din România au înregistrat pierderi nejustificate în ultimii ani prin transferul de credite neperformante (NPL) pentru a evita plata taxelor.

Nici premierul nu a menajat instituțiile financiare, Mihai Tudose a declarat că banii depuși de români în băncile care nu au profit nu sunt siguri. El a făcut această declarație în contextul în care Fiscul a început controale la bănci.
 
„Primul pas a fost făcut : doar un procent 30% din „costul” cu cesionarea creanțelor bancare va fi considerat cheltuiala deductibilă fiscal. De acum încolo băncile vor avea mai multe motive de a negocia cu debitorul reduceri ale creanțelor în loc de a le vinde cu 2 lei colectorilor de creanțe. Și mai puține modalități de optimizare fiscală”, a scris Gheorghe Piperea.