ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


BCR, cel mai mare jucător din sistem, a decis să majoreze avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, asta în condițiile în care banca nu vinde credite în euro, anunță Zf.ro.

Decizia vine ca o reacție la promulgarea dării în plată și publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Legea ar urma să intre în vigoare pe 13 mai.

Astfel, pe podiumul băncilor în funcție de active care nu au majorat avansul pentru creditele imobiliare rămâne doar Banca Transilvania.

În prezent, un număr de nouă bănci din sistem, dintre care șase în top zece cele mai mari instituții de credit după active (BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost) au majorat avansul la creditele imobiliare în lei, în cazul celor în euro chiar și de la 25% la 40%.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, declara recent că are o analiză în lucru pe sistemul bancar. Iar asta în condițiile în care unele bănci care au decis majorare avansului fac parte din Asociația Română a Băncilor și este posibil să se fi înțeles între ele pentru același avans.

Poziția oficială a BCR:

Cea mai mare bancă din România a anunțat astăzi că odată cu noul context legislativ care permite clienților să renunțe la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garanția creditului acordat în vederea stingerii datoriei către bancă, BCR modifică parametrii creditelor garantate cu ipotecă imobiliară.

 "Ne afăm într-un context economic în care prioritatea noastră, a tuturor, trebuie să rămână stabilitatea României prin atragerea permanentă de capital și prin creșterea resurselor de dezvoltare, iar băncile au rolul de a susține producerea de valoare în societate, însă la fel ca întreaga societate, nu pot evolua într-un cadru care restrânge capacitatea de valorificare a potențialul de susținere. BCR va monitoriza îndeaproape piața și impactul legislației în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare”, a declarat Dana Demetrian, Vicepreședite Retail&Private Banking, BCR.

Modificarea avansului la 35% este însoțită și de creșterea sumei minime care putea fi împrumutată de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar și de scăderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani.

Condițiile și caracteristicile pentru creditul Prima Casă nu vor suferi nicio modificare.