ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru că nu știau cum să mai lupte contra legii Dării în plată, băncile au recurs la o metodă ce s-a dovedit a fi sinucigașă: au mărit avansul creditelor ipotecare la aproape 40%.

Piața a reacționat imediat, astfel că băncile nu au mai acordat acest tip de credite, iar acum se văd nevoite să revină la condiții de creditare acceptabile.

Primul pas l-a făcut BRD, a doua cea mai mare bancă locală după active. La un eveniment organizat de Ziarul financiar, Gheorghe Marinel, vicepreședinte retail BRD SocGen, a declarat că analizează posibilitatea de a reduce avansul la creditele ipotecare standard de la nivelul de 35% din prezent.

"Analizăm posibilitate de a reduce avansul. Vrem să vedem unde ne-am putea poziționa cu avansul pentru ca un credit ipotecar să fie suportat de clienți, iar noi să ne putem acoperi riscul de a primi casa sau terenul înapoi. Este o analiză fină, trebuie să identificăm foarte bine tipologia clientului înainte de a lua o decizie", a declarat Gheorghe Marinel.

Conform unor surse din piața bancară, la aproape toate băncile vânzările de credite imobiliare standard s-au prăbușit după ce băncile au majorat avansul ca urmare la legea dării în plată.

Dana Demetrian, vicepreședinte retail BCR, a spus că "dacă o bancă mare din sistem dă doar câteva credite imobiliare, e clar un blocaj în piață".