Legea vânzării terenurilor va fi modificată, în sensul că va ușura accesul cumpărătorului român la acestea, a anunțat marți, la TVR, ministrul Agriculturii Petre Daea, care susține că străinii dețin mai puțin teren agricol decât indică studiile.

Ministrul a spus că legea se află în procedură parlamentară, la Camera Deputaților, care este cameră decizională, și că modificarea legii a fost o decizie politică, care îi aparține liderului PSD Liviu Dragnea.
 
Daea a precizat că prețurile terenurilor agricole variază între 2.000 de euro/ha și 60.000 de euro/ha. Prețul de 60.000 de euro este valabil pentru comuna Matca din județul Galați, o zonă în care sunt mulți cultivatori de legume.

Ministrul a infirmat datele unui studiu realizat recent pentru parlamentarii europeni, care arată că cetățenii străini controlează circa 40% din terenul arabil al României și a spus că în curând va prezenta cifrele reale.

Studiul invocat definește fenomenul vânzării terenurilor drept alarmant, pentru că are efecte negative și asupra agriculturii, cât și asupra satelor și forței de muncă.

Conform studiului, care nu a folosit date oficiale, circa 30% din terenuri sunt deținute de cetățeni din UE iar 10% unor persoane din alte state.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews