ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisioane de câteva sute de milioane de lei pe an merg în conturile administratorilor de fonduri de pensii private - Pilonul II - în loc să vină în pensiile românilor, a declarat duminică ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

„Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii - Pilonul II - iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor”, a spus Ionuț Mișa, într-o emisiune la Antena 3.

„Probabil că la început s-au avut în vedere și profiturile administratorilor, și gestionarea în câștig pentru pensii, dar acum nu știu dacă acel comision își mai are rațiunea”, a menționat ministrul Finanțelor, precizând că în această perioadă „purtăm discuții și cu cei de la Autorittea de Supraveghere Financiară, și cu reprezentanții managerilor de fonduri”.

În luna iunie, după audierea de validare ca ministru, la Parlament, Ionuț Mișa a afirmat că Pilonul II de pensii se va desființa, după care a revenit și a retractat declarația, spunând că a fost înțeleasă greșit. 

„Pilonul II de pensii se va desființa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceștia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat și privat”, a declarat inițial Ionuț Mișa. Api a revenit și a precizat: „Nu am declarat că voi sustine desfințtarea Pilonului II de pensii. Nici nu am in intenție să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greșit, în legătură cu posibilitatea naționalizării Pilonului II de pensii”.