ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, modificare fiscală decisă de PSD și ALDE ce se va aplica de la 1 ianuarie 2018, va afecta salariul net al multor angajați. 

Angajații de la stat nu au nicio problemă în acest sens, dar pentru cei care lucrează în domeniul privat lucrurile sunt extrem de complicate.
 
Dacă unele companii și-au manifestat deja opțiunea de a suporta acest lucru fără a afecta salariile oamenilor, există și angajatori care profită de această modificare pentru a regla anumite probleme.

Companiile Ford și Telekom, care au mii de angajații, pun condiții dure pentru a accepta transferul contribuțiilor, legea dându-le puteri sporite.

Sindicatul din Telekom România va pleca la Bonn, la sediul central al companiei, pentru a discuta cu conducerea Deutsche Telekom despre majorarea salariului brut, astfel încât netul să nu fie afectat de la începutul anului viitor, informează Profit.ro. Sindicatul dorește un act adițional în contractul colectiv de muncă (CCM), care să prevadă mărirea salariului brut. Telekom nu aagreează această propunere și spune acceptă doar majorări individuale, printr-un acord al părților. Sindicatul nu este însă de acord ca transferul contribuțiilor să fie reglementat doar printr-un act adițional la contractul individual de muncă, nu și în contractul colectiv, considerând că nu are aceeași valoare juridică.

Nici la Ford lucrurile nu sunt clare. Negocierile dintre Sindicatul Ford Automobile Craiova și compania Ford au ajuns să fie extrem de dure, angajații fiind puși să aleagă între prezent și un viitor mai bun. Contextul acestor negocieri este total nefavorabil angajaților, scrie publicația de profil auto 0-100.ro.

Ford condiționează garantarea transferului contribuțiilor de la angajator la angajat doar dacă aceștia vor fi de acord să semneze un CCM pe doi ani, nu pe un an, cum este acum, până la sfârșitul lunii decembrie 2017.

„Transferul contribuțiilor de la Angajator la Angajat nu este o obligație pentru companie, deoarece aceasta nu este prevăzută în Ordonanța emisă de Guvern”, se arată într-un document citat de sursă.

În cazul în care Sindicatul va refuza oferta finală, Ford spune că va reveni cu una „drastic mai mică”, iar „transferul impozitelor de la Angajator la Angajat nu va fi pus în aplicare.