ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat marți, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, din partea căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa, că intrarea în zona Euro nu mai este un panaceu, iar dacă România va adera la moneda unică fără să fie pregătită, atunci problemele nu numai că nu i se vor rezolva, ba dimpotrivă, se pot și agrava, relatează Agerpres.

„O să vedeți că nu toate țările sunt fericite în zona euro, ceea ce înseamnă că intrarea în zona euro nu mai este un panaceu (...) Intrăm nepregătiți, nu numai că nu se rezolvă problemele, dar se și agravează. Esențiale sunt voința și sustenabilitatea unor eforturi în domeniul convergenței economice. (...) Necesitatea asigurării unui grad ridicat de convergență sustenabilă, această necesitate este statuată în mod explicit chiar în Tratatul de la Maastricht. Sunt prevăzute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referință privind stabilitatea prețurilor, a poziției fiscale, a datoriei publice și a nivelului deficitului bugetar, convergența ratelor dobânzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a menționat, referitor la adoptarea monedei euro de către țara noastră, că România nu este dezvoltată armonios, pentru intrarea în zona euro îndeplinind condițiile necesare doar regiunea București-Ilfov.

„Dacă cineva ar putea să decupeze Ilfovul cu Bucureștiul, în două-trei săptămâni le-ar putea plasa, având condițiile să intre în zona euro. Problema este că nu putem să o decupăm.” 

Mugur Isărescu a explicat că nu amânarea aderării României la zona euro este problema, ci diferențele majore de dezvoltare dintre capitală și provincie. Dezvoltarea neunitară a României dovedește că țara nu e pregătită economic pentru exigențele impuse de apartenența la zona euro.

„Nu aceasta este problema, faptul că am amânat de două ori intrarea în zona euro. Este o temă falsă. (...) Țara nu se dezvoltă armonios, este o realitate. Știți, Bucureștiul are PIB-ul pe locuitor mai mare decât Lisabona. (...) După cum vă spuneam, la 100 de kilometri e o zonă de sărăcie cruntă. Nu poate intra numai Bucureștiul în zona euro”, a afirmat Isărescu.

Referitor la dorința exprimată de unii politicieni de a avea și țara noastră un curs de schimb valutar fix, la fel ca Bulgaria, guvernatorul BNR a replicat că aceștia ar trebui să se uite nu doar la active, ci și la pasive.

„Experiența a arătat că cei cu o politică de curs flexibil au avantaje față de cei care au cursul fix. (...) Ne-am pomenit în iarna acestui an, că x sau y vrea un curs fix în România. (...) Ce facem? Ne uităm numai la ce ne place? Ne uităm numai la active, la pasive nu?”, a mai spus Mugur Isărescu.

Universitatea „Ovidius” din Constanța i-a acordat marți titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României, pentru activitatea și rezultatele deosebite obținute atât în plan național, cât și internațional.

În disertația susținută în fața a sute de reprezentanți ai mediului academic și ai autorităților locale, guvernatorul BNR a abordat tema "Drumul către zona euro; test de rezistență sau probă de viteză?". Mulțumind gazdelor, Isărescu a mai anunțat și că proiectul „Academica BNR” se va derula în noul său format la universitatea de la țărmul Mării Negre în luna mai a acestui an.