ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernatorul BNR a șocat audiența la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România. 

Pe când dădea explicații despre macrostabilitate, Isărescu le-a povestit participanților la conferință despre concepțiile pe care specialiștii le aveau despre subiect în anii 90. Nimic nu e mai stabil decât un mort, își amintește guvernatorul BNR că era comparația preferată la acea vreme, informează B1 TV. 

„Este mare confuzie ce înseamnă această macrostabilitate. Am ieșit dintr-o poveste mai veche. Când eram eu mai tânăr, prin anii '90, mi se zicea: «Ce macrostabilitate, băi, Mugure, lasă-ne! Și mortul e macrostabil». Se sărea calul departe. Cine e mai stabil decât unul rece și pe masă?”, a rememorat Mugur Isărescu momentele de acum 27 de ani.

„Cred că intenția de a se face plăcut audienței i-a cam jucat feste domnului gruvernator pentru că această comparație este nepotrivită întrucât, la fel ca în bancul acela «operație reușită, pacient mort» dacă înțelegem climatul de stabilitate ceva similar cu un mort, însemană că nici nu ar trebui să luăm în discuție astfel de prostii pentru că pe noi ne interesează ca acel mort să fie coafat și roșu în obraji în mod chimic, roșu să fie pentru că are sânge economia”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea. 

Guvernatorul BNR este la fel de pesimist și acum.

„Orice creștere economică, dacă nu se face în condiții de echilibre, mai devreme sau mai târziu va fi întreruptă și tendința pe termen lung nu este de apropiere a nivelurilor de creștere, de reducere a decalajelor, ci, dimpotrivă, pe termen lung constați că se adâncesc decalajele. Noi am spus că de macrostabilitate, de echilibru în general, trebuie să avem grijă ca de lumina ochilor. Poate că am exagerat, poate că nu e de joacă”, susține Isărescu. 

Comparația, care vine în contextul creșterii economice bazate doar pe consum, își are perfect locul în zilele noastre.

„În sine idee de a se menține niște parmetrii macrostabili să fie o greșeală, o prostie pentru că în momentul de față, nu numai în România în toată Europa, cu excepția Germaniei, motorul economic, ne place, nu ne place, este consumul. Ce este periculos este consumul pe credit”, a mai spus Piperea.