„Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie acționat asupra inflației, pentru că dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ci sunt determinate de piață”, a declarat, marți, într-un briefing de presă, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de Agerpres. „Pentru aducerea aurului în țară nu este nevoie de o lege, ci doar de acordul Parlamentului, iar pentru acest lucru nu trebuie schimbată Legea Băncii Naționale”, a mai spus înaltul funcționar, citat de Digi24.

„După noi, și am spus-o în repetate rânduri, dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu. Acestea sunt determinate de piață, pe bază de indicatori cantitativi. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie să mergem la inflație. Și acest lucru l-am spus în clar la Parlamentul României. Acolo trebuie acționat, asupra inflației, altfel sunt intenții bine intenționate, dar una este intenția, dorința și alta este posibilitatea. Mărimile economice sunt determinări obiective, nu sunt stabilite subiectiv. Banca Națională poate cel mult să ghidoneze, în anumite măsuri, dobânzile, și acesta este instrumentul nostru principal de politică economică, dar și noi dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu de inflație, greșim și suntem invalidați pe piață”, a declarat guvernatorul BNR.

Acesta a calificat drept nerealistă ideea că, în România, dobânda de politică monetară ar fi mult prea înaltă la 2,50% :
 
„Trăim într-o Europă cu capitaluri liber mișcătoare. Nici noi nu putem să ne ducem cu rata de politică monetară într-o anumită direcție fără să ne uităm la zona euro. Ideea că, în România, dobânda de politică monetară este mult prea înaltă la 2,50%, nu este realistă. Avem, într-adevăr, alte probleme pe care le-am semnalat în Raportul de stabilitate, din toamna anului trecut: ecart încă mare între dobânzile de pasiv și de dobânzile de activ”, a spus Mugur Isărescu.
 
În chestiunea aducerii aurului în țară, acesta a opinat că nu ar fi nevoie ca Parlamentul să schimbe legea B.N.R. și că instituția va trimite Parlamentului un punct de vedere la subiect:
 
„Nu pot să am decât opinia Consiliului de Administrație. Vom discuta și vom trimite avizul sau opinia Băncii Naționale către Parlament. Suntem în limita celor 30 de zile și după aceea veți afla care este poziția noastră. Noi despărțim o problemă a legii de problema repatrierii unei părți de aur în țară (...) Pentru aducerea aurului în țară nu este nevoie de o lege, ci doar de informarea Parlamentului. Este mai mult o opinie personală. Nu avem nevoie să schimbăm Legea Băncii Naționale pentru acest lucru", a concluzionat guvernatorul B.N.R.
 
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât, marți, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an (păstrată la acest nivel din mai 2018) și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.