ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Angajații din București câștigă, în medie, peste 3.000 de lei net pe lu­nă, cu aproape 30% mai mult decât nivelul salarial al unui angajat care primește salariul mediu pe economie (de 2.360 de lei net în luna mai a acestui an), anunță ZF pe baza informațiilor de la Institutul Național de Statistică. 

La polul opus este situația angajaților din Teleorman, care au cele mai mici salarii din România, de numai 1.720 de lei net, la jumătate față de bucureșteni și cu 27% sub media națională.

Nivelul salarial pe județe ilustrează două tipologii de zone din România: unele dezvoltate, concentrate în jurul a 5-6 orașe mari plus zonele limitrofe, unde majoritatea angajaților lucrează la privat și câștigă peste nivelul salariului minim pe economie, și unele slab dezvoltate, unde există foarte puțini angajați dintre care cei mai mulți lucrează la stat sau pe salariul minim, spun consultanții.

„Deși salariile au crescut și vor continua să crească, în continuare în orașele de succes salariile sunt prea mici. Dacă ajungem în aceste zone la un salariu mediu de 1.000 de euro, atunci mulți angajați vor câștiga 1.500 de euro pe lună, iar în câmpul muncii se va intra cu salarii de 600 de euro, și astfel ar scădea tentația angajaților bine pregătiți să plece în străinătate, pentru că oamenii încep să se gândească: de ce să mă duc să lucrez la Londra, când mai bine mă duc la Cluj, iar în weekend mă duc la părinți?", a spus Andrei Caramitru, partener la firma de consultanță în management Boston Consulting Group.