ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Managerii celebrului fond de investiții BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, susțin că probabilitatea adoptării legii dării în plată a avut un impact negativ asupra cotațiilor de pe burse, fondul marcând o pierdere de 18% în ianuarie pe acțiunile BRD, anunță ZF.ro.

„În ianuarie, activul net al fondului a scăzut cu 6,2%, supraperformând cu 0,6% indicelui-reper (...). Printre acțiunile care au subperformat se numără pozițiile din România unde deținerea noastră în banca BRD a scăzut cu 18%. Acțiunea a fost influențată de proiectul unei legi aflate în dezbatere în Parlament care le permite clienților băncilor să renunțe la casă în cazul în care nu își mai pot plăti creditele ipotecare. Ne așteptăm ca acestă lege să nu fie aprobată în forma actuală", scriu Sam Vecht și Emily Fletcher, manageri ai BlackRock, în raportul lunar de administrare.

Din cauza scăderii acțiunilor în ianuarie, BRD a ieșit din topul celor mai mari zece dețineri din portofoliul fondului BlackRock Frontiers Investment Trust. La finalul anului trecut, acțiunile BRD dețineau o pondere de 3,1% în activele nete de 163,2 milioane de lire sterline ale fondului, fiind pe locul al nouălea în top zece investiții, potrivit raportărilor publicate pe bursa de la Londra unde se tranzacționează acțiunile fondului.

Din rândul celor trei bănci listate pe bursa de la București, BRD ar fi cea mai expusă la o eventuală intrare în vigoare a legii dării în plată pentru că ponderea portofoliului de credite ipotecare în total portofoliu este mai mare decât cea a Băncii Transilvania și a Băncii Comerciale Carpatica.

Compania americană BlackRock este cel mai mare manager de bani din lume, cu active în gestiune de 4.600 miliarde de dolari. Larry Fink, președintele și directorul executiv al companiei, printre cei mai influenți oameni din lume, alături de Warren Buffett, George Soros și Jeremy Grantham de la GMO. El a fondat BlackRock în anul 1988 sub umbrela Blackstone. Guvernul american a apelat la BlackRock pentru a-l ajuta să curețe dezastrul produs de criza din anul 2008. În decembrie 2009, BlackRock a achiziționat compania Barclays Global Investors, moment din care compania condusă de Fink a devenit cel mai mare administrator de bani din lume.