ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul este aproape de a definitiva proiectul legii salarizării prin care sunt prevăzute modificări, în medie de aproape 20%, pentru toate categoriile de bugetari, majorări pe care executivul vrea să fie aplicate în etape până în 2020.

Potrivit proiectului consultat de Gândul, până în 2020 este preconizată o creștere de doar 100 de lei a salariului minim, care ar urma să ajungă la 1.350 de lei.

Cel mai mic salariu de bază în sectorul bugetar ar urma să fie, în 2020, de 1.350 de lei, iar cel mai mare de 20.250 de lei, pentru funcția cu cea mai mare reponsabilitate în stat,  raportul dintre salariul minim de bază și cel maxim fiind de 1 la 15. Potrivit proiectului elaborat de guvern modificările salariale sunt generate de eliminarea suprapunerilor datorate majorărilor salariului minim, eliminarea diferențelor salariale pentru aceeași funcție care desfășoară aceeași activitate, refacerea corelațiilor între funcții din domenii de activitate și creșterile salariale de anul trecut.

Funcționarii publici din administrația centrală vor beneficia de o modificare medie a salariului de bază de 20%, față de momentul 2016, generată de eliminarea suprapunerilor salariale, eliminarea diferențelor și refacerea corelațiilor între funcții. Astfel, cu majorarea de 10% din 2015, modificarea cumulată stabilită prin proiectul de lege va fi de 32%, potrivit Mediafax.

De asemenea, documentul prevede o înghețare a actualizării pensiilor magistraților, parlamentarilor și corpului diplomatic până la aplicarea integrală a legii. Creșterea cu doar 100 de lei a salariului minim în următorii patru ani nemulțumește sindicatele care trebuie să prezinte până luni un punct de vedere pe proiectul Guvernului.