ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre cele mai controversate legi, discutate încă din 2015, este din nou în Parlament, după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis-o în Parlament anul trecut, pe motiv că încalcă Constituția instituind recomandări obligatorii pentru Guvern.

Zilele trecute, legea care instituie formarea Comitetului de Supraveghere Macroprudențială a primit raport favorabil de la comisia de specialitate din Camera Deputaților și este în linie dreaptă pentru a intra în vigoare, scrie Profit.ro

Forma curentă a proiectului de lege taie din puterile inițiale ale Comitetului, dar și din anvergura BNR, după mai multe critici ale lui Iohannis. În noul proiect a dispărut obligativitatea Guvernului de a emite legi pentru a menține stabilitatea financiară, precum și imperativul de a informa Comitetul cu privire la acțiunile întreprinse, fiind totodaă îndepărtată imunitatea membrilor Comitetului.

Președintele Comitetului de Supraveghere Macroprudențială va fi Mugur Isărescu, acest urmând a fi alcătuit din trei membri BNR - Mugur Isărescu (președinte), Florin Georgescu și Liviu Voinea - trei de la ASF - Mișu Negrițoiu, Cornel Coca Constantinescu și unul dintre cei trei executivi (Marius Vorniceanu, Mircea Ursache, Ion Giurescu), și trei din partea Guvernului, cel mai probabil oameni de la Finanțe.

Vechiul proiect a fost aspru contestat, existând voci care au acuzat BNR că a încercat o lovitură de stat. "Da, s-a încercat o lovitură de stat în România. Da, marea majoritate a populației nici măcar nu a avut habar, fiind atipică, a gulerelor albe, fără mișcări de trupe, tancuri, focuri de armă. Momentan, situația a fost salvată de președintele Iohannis. El a retrimis la Parlament legea puciului, gest la care nu mă așteptam. Cititorii mei știu că am fost primul din presă care a vorbit de tentativa de lovitură de stat a lui Isărescu, apoi au luat poziție fermă Mircea Daneliuc și avocatul Gheorghe Piperea. Acum, președintele, într-un limbaj juridico-diplomatic, ne-a dat dreptate. Rămâne să vedem ce-o să decidă parlamentarii, dacă o să voteze cu gușile și dosurile lor sau cu creierele. Democrației i-a trecut un glonț pe lângă tâmplă. Din prostie cu carul și un ocean de apatie și indiferență"،  scria jurnalistul și scriitorul Alexandru Petria în Cotidianul în 2015.

Nici actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, nu era de acord cu vechile prevederi. "Nu știam despre acest lucru. Eu ce să înțeleg, că nu mai există Guvern, Parlament, Președinție? Nu cred că poate funcționa așa ceva. Bineînțeles că o să mă interesez de acest lucru, mi se pare ceva foarte grav. Nu pot nouă oameni, cât ar fi ei de buni sau de bine intenționați, să decidă tot, deasupra Guvernului, deasupra Parlamentului", spunea Dragnea la Antena 3.