ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea insolvenței persoanelor fizice, care permite românilor cu datorii la bănci să-și declare falimentul, nu va fi aplicată nici din luna august, ci va fi din nou amânată, de această dată până anul viitor.

Gheorghe Piperea, consilier al premierului pe probleme de fiscalitate, bănci, piață de capital și insolvență., a anunțat pe pagina de Facebook că „aplicarea Legii insolvenței persoanelor fizice se amână. Nu există logistică, suficienți judecători specializați și personal administrativ necesar aplicării legii. De altfel, cum am spus încă de acum doi ani, este vorba de o lege nefuncțională. Ea va trebui corectată în timp rezonabil, pentru a putea fi un instrument real de restructurare a datoriilor sau, după caz, de descărcare de datorii a simplilor particulari supra-îndatorați".

Gheorghe Piperea a precizat că urmează ca Executivul să avanseze un proiect legislativ care să modifice actuala Lege a insolvenței, astfel încât să o facă „funcțională": „ Vor fi reparate aspectele care au nevoie de acest lucru. Vor fi reformulate acele reguli referitoare la excluderea de la beneficiul procedurii de insolvență, unele dintre ele fiind neconstituționale. Unele termene trebuie să fie reduse. Legea, așa cum este făcută, trimite direct la o comisie, deși oamenii au dreptul constituțional la o instanță. În plus, nu există o metodă clară de aplicare a acesti legi. O lege simplă și ușor de aplicat, așa cum era proiectul scris de mine și care a rămas blocat în Parlament, a fost înclouită cu o lege care îți dă impresia că este făcută special să nu poată fi aplicată. Părerea mea este că mai bine să avem o amânare mai lungă a termenului de aplicare a ei, decât mai multe amânări mai scurte".

Intrarea în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice a fost amânată de mai multe ori, prima dată în decembrie 2015, pe motiv că nu există fondurile și logistica necesare pentru aplicarea noilor reglementări, dar și din cauza lipsei normelor metodologice de aplicare.
 
În prima jumătate a lunii iunie 2017, Guvernul a aprobat normele metodologice pentru aplicarea acestei legi, care stabilesc modalitatea de desfășurare a ședințelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul și creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii și pentru lichidator, precum și cuantumul minim și maxim al acestor onorarii.

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost adoptată în Parlament în data de 20 mai 2015.

Legea prevede ca cetățenii aflați în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina lor, să își poată reeșalona obligațiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu 12 luni. Potrivit legii, debitorul poate solicita începerea procedurii de insolvență dacă este în incapacitate de a-și achita datoriile în decurs de 90 de zile de la data scadentă a acestora. Astfel, cei care își declară insolvența sunt protejați de executarea silită și orice astfel de procedură aflată în curs de desfășurare se suspendă pe durata insolvenței, conform textului legislativ. De asemenea, nu se vor acumula dobânzi penalizatoare, penalități sau alte tipuri de costuri suplimentare la datoriile existente la data deschiderii procedurii.