ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Finanțelor Publice ar putea crește procentul de 2% din impozitul pe venitul persoanelor fizice destinat ONG-urile din sănătate la 3,5%, a declarat Eugen Teodorovici.

„Ajutorarea acestor ONG-uri care au ca principal obiect de activitate sprijinirea celor cu nevoi deosebite trebuie făcută. Altfel nu pot să asigure ceea ce au de făcut și scopul pentru care au fost înființate. Am avut și ieri discuții cu doamna prim-ministru și astfel de asociații care se ocupă de aceste situații. Am stabilit cu doamna prim-ministru ca toate aceste propuneri pe care dânșii le-au ridicat să fie în următoarele două săptămâni centralizate pentru a vedea fiecare problemă în parte”, a spus Teodorovici, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că sunt mai multe scenarii de creștere a procentului care poate fi redirecționat din impozitul pe venitul persoanelor fizice iar măsura este menită să compenseze reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Potrivit ministrului finanțelor, o decizie finală va fi luată în luna martie.

„Statul trebuie să vină să sprijine. De exemplu, pe partea de nevăzători avem aproximativ 100.000 la nivel național și avem structuri care se ocupă. Statul trebuie să se implice. Sunt mai multe scenarii de creștere a cotei de la 2% la 2,5%, 3% - 3,5% pentru a vedea exact cât este necesar să creștem. În luna martie va trebui să luăm o decizie”, a precizat ministrul Finanțelor. 

ONG-urile, care se bazează pe fonduri din donații pentru diverse proiecte sociale, au protestat vehement în ultimele săptămâni, după ce unele administrații fiscale au aplicat riguros legea în vigoare, care prevede ca un contribuabil să depună direct sau prin împuternicit declarațiile fiscale, și au cerut că formularele 230 să fie depuse direct de către aceștia.