În luna ianuarie, salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei, respectiv 5,5%, față de valoarea din luna decembrie a anului trecut, până la nivelul de 2.484 de lei, potrivit datelor publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).

Cea mai mare valoare a câștigului salarial mediu net, 6.120 de lei, a fost înregistrată în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), în vreme ce la polul opus este salariul mediu net din hoteluri și restaurante, de 1.494 de lei.

Câștigul salarial mediu brut a fost, în prima lună a anului, de 4.143 de lei.

Ianuarie 2018 vs. decembrie 2017

În ianuarie, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic față de luna precedentă, ca urmare a acordării, în decembrie 2017, a primelor ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), a drepturilor în natură și a ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), informează INS.

De asemenea, salariul mediu net din luna ianuarie a fost mai mic comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (în funcție de contracte) sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat, potrivit INS, după cum urmează:

  • cu 51,5% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 36,8% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului;
  • între 22,0% și 31,0% în activități de servicii anexe extracției, extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii);
  • între 15,0% și 18,5% în depozitare și activități auxiliare pentru transport, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, industria metalurgică, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), tranzacții imobiliare, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea altor mijloace de transport;
  • între 10,5% și 14,5% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din tutun, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii.

Creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de
prime ocazionale (prime anuale și pentru performanțe), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din
profitul net și din alte fonduri, dar și de aplicarea prevederilor legale, de realizările de producție ori de
încasările mai mari (în funcție de contracte).

Cele mai semnificative creșteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (+10,2%), fabricarea băuturilor (+4,2%), construcții (+1,3%), transmite INS.

În sectorul bugetar, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă ca
urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: administrație
publică (+3,2%), sănătate și asistență socială (+2,6%), respectiv învățământ (+0,9%).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews