ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avansul la creditele pentru locuințe va crește până la aproximativ 40%, ca efect cumulat al Legii dării în plată, care elimină alte garanții în afară de imobilul cumpărat, și al unei legi votate în luna decembrie în Parlament, care transpune o directivă europeană în legislația românească, a declarat, duminică, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Bogdan Olteanu.

Oficialul Băncii Naționale a fost invitat într-o emisiune televizată alături de unul dintre inițiatorii legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir.

"Domnul Zamfir poate nu-și amintește - în decembrie a votat o lege de transpunere a unei directive europene, prin care avansul va fi mărit cu toate garanțiile pe care legea dării în plată le-a eliminat. Dacă se elimină toate celelalte garanții și rămâne doar imobilul, avansul va fi probabil în jur de 40%, poate mai mult, potrivit legii votate de domnul Zamfir în decembrie. E o obligație legală", a afirmat Olteanu, la Pro TV

Declarația viceguvernatorului vine după ce patru bănci de pe piața românească au anunțat că au majorat avansul pentru creditele imobiliare. Măsura bancherilor este considerată o "răzbunare" de către inițiatorii legii.

"Nu mă miră ca sunt anumite bănci care, pe lângă că șantajează, acum încearcă să se răzbune", a spus Daniel Zamfir, în aceeași emisiune televizată.

Iată un fragment din discuția aprinsă de la Pro TV, referitor la programul Prima Casă:

Prima Casă e inclusă în lege, Guvernul cere să fie exclusă. BNR ce argument are?

Bogdan Olteanu: Aici sunt 2 argumente. Prima Casă are o rată de neperformantă de 0,04%, sunt câteva zeci de familii în această situație. Al doilea argument e că aici există o garanție de stat, anularea ei de către stat ne pune în categoria statelor neserioase. Înțeleg că aici e o frustare legată de principiul drobului de sare, dacă se întâmplă ceva peste 10 ani. Dacă peste 10 ani se scumpește petrolul, o să interziceți de azi mașinile? Dacă peste 10 ani se scumpește mâncarea, o să interziceți de azi cuptoarele?

Daniel Zamfir: Asta ori e o prostie, ori e lipsa de pregătire, ori e intoxicare. Să vedeți de ce nu anulează. Garanția statului e o garanție suverană, nu o poate anula legea darii în plată. La articolul 1 al legii scrie cine sunt beneficiarii. 

Bogdan Olteanu: Aici se face o confuzie. În lege scrie că atunci când debitorul dă în plată, toate celelalte garanții se anulează. Sunteți de acord să scrieți "cu excepția garanției statului”? Ne-am înțeles, vă mulțumesc, e minunat.

Daniel Zamfir: Nimeni nu anulează garanția statului, stați liniștit. Nu poate fi anulată. Cel mai sigur garant este statul.

Bogdan Olteanu: E un câștig extraordinar, în această emisiune aflăm că nu vor să anuleze garanția statului, dacă scrieți acest lucru în lege, Prima Casă poate continua.

Bancherii au fost, până acum, cei mari adversari ai legii dării în plată. Ei au avansat, printre posibilele efecte, creșterea avansului la noile credite imobiliare până la 35-40%, față de 5%, cât este avansul la împrumuturile prin programul Prima Casă, și 15-25%, la creditele imobiliare standard din acest moment, potrivit news.ro.

BRD, Raiffeisen Bank, Bancpost și Banca Românească au decis, recent, creșterea avansului pentru creditele imobiliare, în special din cauza posibilității intrării în vigoare a legii dării în plată.