ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instanța Supremă a stabilit nivelul dobânzii pe care clientul trebuie să o plătească pentru un credit în euro, luat în 2007. Judecătorii au considerat ca fiind abuzivă dobânda de referință variabilă stabilită de bancă, așa că obligă instituția să se raporteze de acum încolo la indicele Euribor, atunci când calculează dobânda.

Banca este obligată și să restuie banii încasați abuziv, până acum, din această clauză. După mai bine de patru ani de procese cu cea mai mare bancă din România, un român a obținut în instanță reducerea dobânzii pe care o achită.

„E un credit contractat în 2007, dobânda contractuală era fixată la 1,5% plus dobânda de referință variabilă a băncii, iar ulterior a crescut. La momentul la care s-a pronunțat Curtea Supremă, plătea undeva la 10,4%,” spune Alexandru Șeuleanu, avocat, citat e digi24.ro.

Instanța Supremă a declarat dobânda de referință variabilă a BCR drept clauză abuzivă, așa că aceasta trebuie eliminată din contract. Noua dobândă pe care bărbatul o va plăti pentru creditul luat se va calcula în funcție de cotația monetară interbancară Euribor la o lună, care are o valoare negativă în prezent, de minus 0,25%. Lângă Euribor se adaugă marja inițială din contract, de 1,5%.

„Este de zece ori mai mică dobânda decât era înainte de acest litigiu. Absolut toate sumele urmează să fie restituite către client,” mai spune Alexandru Șeuleanu.

Potrivit estimărilor avocatului, ar fi vorba despre sume cuprinse între 15 și 20 de mii de euro.

„Urmează ca judecătorii să motiveze. Aceasta sentință este definitivă și executorie. După ce este motivată, noi avem titlu executoriu în baza căruia, în termen de trei ani, putem obliga banca să pună în aplicare această sentință,” adaugă Alexandru Șeuleanu.

Reprezentanții BCR au declarat, pentru profit.ro, că instanțele n-ar trebui să evalueze dacă un consumator plătește prea mult pentru un produs, potrivit unei clauze contractuale, ci dacă respectiva clauză este clar exprimată în contract.

"Această sentință se află în contradicție cu hotărârile anterioare ale ICCJ, care au dat dreptate băncii ori au trimis părțile la negociere", au declarat oficialii băncii.