ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul Panama Papers a readus în discuție celebrele paradisuri fiscale. De pe uriașa listă făcută publică zilele trecute lipsesc însă persoane sau bănci din SUA. Un motiv ar putea fi faptul că SUA este un paradis fiscal alături de țări ca Elveția, Hong Kong, Olanda, Cipru sau Panama.

Pe de altă parte însă, americanii critică țările care oferă protecție liderilor rețelelor de droguri și investitorilor milionari, dar criticii susțin că Washingtonul ar trebui să privească mai atent, în propria curte.

"Există un indicator mare pe care scrie că Statele Unite sunt deschise activităților de evaziune fiscală", afirmă John Christensen, directorul Rețelei pentru Justiție Fiscală (Tax Justice Network).

Statele Unite se clasează pe locul trei în lume în privința secretului financiar, în urma Elveției și Hong Kong-ului, dar înaintea unor țări sau teritorii notorii în această privință, precum Insulele Cayman și Luxemburg.

Conform unei legi din 2010, Statele Unite pot cere băncilor și altor instituții financiare să ofere informații despre cetățenii americani care ar ascunde bani în străinătate. Însă Washingtonul nu oferă astfel de informații altor țări. Peste 90 de țări au semnat în 2014 un acord privind transferul de informații fiscale, în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), dar Statele Unite nu s-au raliat înțelegerii.