ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de deputați liberali a depus un proiect de lege care urmărește garantarea plății impozitelor la bugetul nostru de stat de către multinaționalele care fac profit la noi. Marți, proiectul de lege a fost votat de Senat și care va ajunge, pentru votul decisiv, la deputați.  

Concret, propunerea legislativă urmărește ca „impozitele să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile și acolo unde este creată valoarea”.

Una dintre metodele de evitare a obligațiilor fiscale practicate în prezent de către majoritatea multinaționalelor constă în împrumutarea filialei și apoi utilizarea câștigurilor acesteia pentru rambursarea împrumutului, cheltuiala respectivă fiind deductibilă fiscal (scutită de impozitare). Astfel că, în loc de profit, filiala locală rambursează, deductibil, împrumutul acordat de compania-mamă, erodându-și marja de profit.

Astfel, inițiativa legislativă prevede împiedicarea transferului profitului obținut în România către zone fiscale mai favorabile.

În acest context, se dorește crearea unui cadru legal care să oblige aceste firme să achite profitul obținut în România, măsură care ar aduce bugetului statului chiar și de patru ori mai mulți bani decât în prezent, potrivit inițiatorilor. 

„Astfel, companiile care activează în țara noastră nu vor mai avea cum să ocolească impozitarea profiturilor realizate în urma activității desfășurate pe teritoriul românesc”, scrie în nota de fundamentare anexată proiectului de lege.

Inițiatorii estimează că statul român poate câștiga de până la patru ori mai mulți bani dacă va încasa impozitul pe profit al companiilor cu activități în mai multe state și care obțin profituri în țara noastră.