ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datele BNR arată că din cele câteva mii de notificări privind darea în plată, aproape jumătate nu aveau restanțe spune Guvernatorul Isărescu.

Conform BNR până acum sunt câteva mii de cazuri de notificări privind darea în plată, din care aproape jumătate au fost depuse de debitori care nu aveau restanțe la credite, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres. "Avem în prezent câteva mii de cazuri (...) din care aproape jumătate nu aveau restanțe la plată.  Această este o problema extrem de serioasă. Oameni care nu aveau probleme... Am stimulat o răzgândeală  și aceasta este o problema", a detaliat Isărescu.

"Răzgândeala”cum o numește Guvernatorul BNR presupune că oamenii își pierd locuințele, avansul de 15-20% achitat în momentul acordării împrumutului și toate ratele plătite între timp (aproximativ 8-9 ani, pornind de la vârful bulei imobiliare și bancare din 2007-2008). Singurul detaliu care îi ținea până acum să nu facă acest lucru, rămânând legați de contractul de credit ca iobagii de glie, era că anterior legii dării în plată banca putea să le ia casa, să oprească și avansul iar aceștia rămâneau datori cu diferența dintre valoarea soldului și prețul la care proprietatea executată silit era vândută pe piață.