ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din fața calculatorului românii pot obține împrumuturi și de 90.000 de lei în numai 15-20 minute, fără a pune piciorul într-o bancă. Analiștii le recomandă românilor să nu se lase încântați că banii pot fi obținuți ușor și să citească totusi cu atenție condițiile impuse de bănci.

Fără hârtii, fără stat la coadă la ghișeul băncii. Împrumuri de zeci de mii de lei pot fi obținute de pe laptop sau telefon.

„O bancă chiar cu semnătură electronică, pe când la celelalte trebuie să printezi, să semnezi documentele și să le trimiți online. Este și o bancă care oferă și credite ipotecare sută la sută online. O singură bancă oferă chiar condiții mai bune pentru credit dacă îl iei online”, a spus Irina Chițu, analist bancar, pentru Digi 24.

În câteva clickuri, poți împrumuta online între 2.000 și 90.000 de lei. Celor care își primesc salariul într-un cont deschis la ei, bancherii le cer pentru un astfel de credit dobânzi cuprinse între 9,55% și 24,98%.

„Timpul de procesare și de răspuns pentru un astfel de credit este de 15-20 de minute. Suma maximă pe care o acordăm pentru un credit de nevoie personale chiar dacă este acordată în unitățile noastre fie că este acordată în homebank este de 90 de mii de lei”, spune Ruxandra Ciubotaru, reprezentant bancă comercială.

Bancherii au renunțat să mai ceară adeverințe de venit deoarece îi pot verifica direct pe cei care le cer bani cu împrumut în bazele de date ale Fiscului și ale Biroului de Credit.

Analiștii le recomandă românilor să fie atenți atunci când vor să ia un astfel de credit.

„Luând aceste credite 100% online avem tendința să bifăm termenii și condițiile, contractul, foarte repede, fără să trecem peste ele. Atenție mare, ne asumăm acest contract pentru următorii cinci ani”, spune Irina Chițu, analist bancar .

Iar oamenii sunt încă reticenți. Mulți preferă discuția față în față cu ofițerul de credite.

În luna iulie, românii datorau băncilor aproape 120 de miliarde de lei.