Profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la sfârșitul primului trimestru al anului 2019 la 1,8 miliarde lei, iar activele au urcat la un vârf de 451,9 miliarde lei, în condițiile creșterii creditării cu un ritm mediu de 8%, după cum reiese din datele preli­minare ale B.N.R., relevă Ziarul Financiar

La sfârșitul primului trimestru din 2018, sis­temul bancar avea un profit de numai 1,77 miliarde lei. Pentru întregul an 2018, profitul băncilor a urcat la un nivel record, de circa 7 miliarde lei.

La finele primului trimestru din 2019, creditarea totală înregistra un salt de 7,7% față de nivelul din martie 2018, iar economia României, o creștere cu 5,1%.

„Rentabilitatea activelor (ROA) și rentabilitatea capitalului (ROE) erau la sfârșitul primului trimestru din 2019 de 1,6% și, respectiv, 14,49%, în ușoară scădere față de primul trimestru din 2018. Având în vedere nivelul ROA și al activelor, reiese un profit de circa 1,8 miliarde lei pentru sistemul bancar în primul trimestru din 2019”, constată Claudia Medrega în Ziarul Financiar.

Potrivit acesteia, profiturile cumulate ale celor mai mari trei bănci din România au totalizat 993,1 milioane lei în primul trimestru din 2019, iar câștigurile cumulate pentru opt bănci mari au ajuns la 1,6 miliarde lei.

Cele mai mari profituri din primul trimestru al anului 2019 au fost înregistrate de Banca Transilvania, urmată de BRD-Société Générale și de BCR. Următoarele poziții sunt ocupate, descrescător, de ING Bank, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Garanti Bank și OTP Bank.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews