ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la sfârșitul primului trimestru al anului 2019 la 1,8 miliarde lei, iar activele au urcat la un vârf de 451,9 miliarde lei, în condițiile creșterii creditării cu un ritm mediu de 8%, după cum reiese din datele preli­minare ale B.N.R., relevă Ziarul Financiar

La sfârșitul primului trimestru din 2018, sis­temul bancar avea un profit de numai 1,77 miliarde lei. Pentru întregul an 2018, profitul băncilor a urcat la un nivel record, de circa 7 miliarde lei.

La finele primului trimestru din 2019, creditarea totală înregistra un salt de 7,7% față de nivelul din martie 2018, iar economia României, o creștere cu 5,1%.

„Rentabilitatea activelor (ROA) și rentabilitatea capitalului (ROE) erau la sfârșitul primului trimestru din 2019 de 1,6% și, respectiv, 14,49%, în ușoară scădere față de primul trimestru din 2018. Având în vedere nivelul ROA și al activelor, reiese un profit de circa 1,8 miliarde lei pentru sistemul bancar în primul trimestru din 2019”, constată Claudia Medrega în Ziarul Financiar.

Potrivit acesteia, profiturile cumulate ale celor mai mari trei bănci din România au totalizat 993,1 milioane lei în primul trimestru din 2019, iar câștigurile cumulate pentru opt bănci mari au ajuns la 1,6 miliarde lei.

Cele mai mari profituri din primul trimestru al anului 2019 au fost înregistrate de Banca Transilvania, urmată de BRD-Société Générale și de BCR. Următoarele poziții sunt ocupate, descrescător, de ING Bank, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Garanti Bank și OTP Bank.