ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 08.05/12:30  Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul  creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marți pe piața interbancară la 2,68% pe an, de la 2,54% cât era luni, indică datele Băncii Naționale a României (BNR).

O valoare apropiată a fost înregistrată pe 16 octombrie 2014, respectiv 2,71% pe an. Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05%. În perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,92% pe an.

În ceea ce privește indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat la 2,80% pe an, iar ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut la 2,83% pe an.

Indicele ROBOR la 12 luni a urcat la 2,73% pe an.
 
Știre inițială
 
Banca Națională a României (BNR) a hotărât, luni, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2,25% pe an, începând cu data de 8 mai, se arată într-un comunicat de presă al instituției

„În ședința din 7 mai 2018, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an de la 2,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018”, se arată într-un comunicat al BNR, citat de Mediafax.

De asemenea, Consiliul a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, de la 1,25% pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,5% pe an de la 3,25% pe an.

Totodată, reprezentanții băncii centrale au decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
 
Majorarea acestor dobânzi favorizează scumpirea creditelor, dar creează premise și pentru acordarea de bonusuri mai mari pentru deponenți. Scumpirea creditării ar putea veni pe fondul creșterii costurilor cu care băncile comerciale se împrumută din BNR (majorarea facilității de creditare), dar și prin crearea unui nou spațiu de creștere a indicatorului ROBOR, care contează în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă.