ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criticat de opoziție, oameni de afaceri sau experți financiari, impozitul pe gospodărie ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Jurnalistul Radu Soviani lansează o ipoteză legată de introducerea acestui tip de impozitare: în numele revoluției fiscale pregătește albirea sumelor nejustificate.

„În opinia mea, pentru al 4-lea an consecutiv, prin alți actori, sistemul își urmărește neabătut obiectivul: repatrierea banilor proveniți din infracțiuni și albirea lor prin aparentă de „legalitate” oferită de impozitarea „veniturilor nejustificate” printr-un sistem financiar membru al unui stat membru UE și NATO: România”, spune Radu Soviani

Soviani dă exemplu trei articole din noul Cod fiscal:

- Art.62: Urmatoarele venituri sunt neimpozabile: …. litera e) sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar, primite cu titlu de moștenire ori donație”. Așa suna propunerea de cod fiscal a guvernului Grindeanu.

- Art. 117: Definirea și impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată. Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

- Art. 118: Stabilirea venitului net anual global impozabil pe gospodărie. (1) Venitul anual global (Vga) se determină la nivelul fiecărei gospodării și reprezintă sumă veniturilor/câștigurilor nete/brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepția veniturilor neimpozabile și a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite prevăzute la art. 60. (2) La stabilirea venitului anual global impozabil pe gospodărie prevăzut la alin. (1) nu se iau în calcul următoarele venituri: (…) litera g) veniturile a căror sursă nu a fost identificată”.
 
Practic, spune jurnalistul, prin cele trei articole, actuala „revoluție fiscală”propune impozitarea progresivă a banilor care pot fi proveniți din infracțiuni, cu două cote:

- zero, dacă banii din privatizările furate se întorc către fiii/rudele hoților că donații sau moșteniri, în cash, bunuri, titluri de valoare sau atenție, aur financiar;

- 16%, dacă banii din privatizările furate se întorc de la cărăusi/săgeti sub altă formă decât donație/moștenire, ca venituri neidentificate, cotă pentru care statul român se declară dispus să spele acești bani și să îi introducă albiți în circuitul financiar.

CITEȘTE AICI MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT