Aproximativ 4 milioane persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă și nici nu desfășoară o activitate pe cont propriu, conform Raportului BNR asupra inflației prezentat joi de guvernatorul Mugur Isărescu.

Același document indică faptul că doar 10% din populația inactivă ar fi disponibilă să muncească deși nu caută o slujbă.

Jumătate din populația inactivă se regăsește în mediul rural.

Dintre cei care nu lucrează, 46% au doar studii gimnaziale, iar 50% au studii liceale și postliceale sau o școală profesională, pe ambele categorii oferta fiind deja excedentară, consemnează documentul, a cărui concluzie este că gradul de necorelare între cerințele angajatorilor și oferta de forță de muncă disponibilă se accentuează, iar structura populației inactive limitează potențialul de detensionare al pieței muncii.

O treime din populația inactivă este reprezentată de persoane în vârstă, mai dificil de (re)integrat, iar dintre tineri, numai 80% sunt la școală, ceilalți nefiind implicați în nicio activitate școlară sau lucrativă.

Din rândul celor inactivi fluxul celor care intră sau care reintră în activitate este aproape nul în ultimii șase ani, mai indică raportul.