ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României a publicat un nou raport, în care s-a referit și la creditele ipotecare și la cele de consum. 

Potrivit raportului, insituțiile de credit au relaxat standardele de creditare în cel de-al treilea trimestru din acest an pentru creditele ipotecare și le-au înăsprit pentru cele de consum.

„Comparativ cu trimestrul anterior, în T3/2017 instituțiile de credit autohtone au relaxat într-o anumită măsură standardele de creditare pentru creditele ipotecare și le-au înăsprit în cazul creditelor de consum. Deciziile de politică monetară sau prudențială ale Băncii Naționale a României, așteptările privind piața imobiliară, modificarea concurenței din sectorul bancar, așteptările privind situația financiară a populației și riscul asociat bonității clienților reprezintă factorii de influență ai acestor evoluții", se arată în documentul citat de Agerpres.

Principalul motiv care a condus la relaxarea standardelor de creditare pentru creditele ipotecare a fost creșterea concurenței din sectorul bancar. Au mai contat așteptările privind piața imobiliară și deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR.

Pentru ultima parte a anului, băncile se așteaptă la o înăsprire semnificativă a standardelor pentru creditele de consum și la menținerea la același nivel a celor în cazul creditelor ipotecare.