ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PSD a câștigat detașat alegerile din 11 decembrie, urmând a desemna viitorul premier al României.

Programul economic al PSD este unul revoluționar. Astfel, se promit reduceri masive de taxe: 0% pentru salariile, pensiile și veniturile din activități independente sub 2.000 lei brut lunar și 10% dacă depășesc acest prag, contribuții de asigurări cu 4 puncte procentuale mai mici, 0% la dividende, 1% pentru microîntreprinderi, TVA de 18%, eliminarea a 102 taxe nefiscale.

De această măsură vor beneficia circa 2,8 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă dintr-un total de 4,8 milioane, și 700 mii de contracte cu normă parțială dintr-un total de 760 mii care, conform datelor Ministerului Muncii, sunt încheiate pentru cel mult 2.000 lei brut. O analiză efectuată de Profit.ro arată că s-ar ajunge ca aproximativ două treimi dintre angajați să nu mai achite impozit pe venit.

Impozitul de 0% ar urma să se aplice și veniturilor din activități independente mai mici de 24.000 lei brut anual, precum și pensiilor sub 2.000 lei lunar. PSD plusează cu scutirea de impozit integrală a salariilor medicilor și a IT-știlor cu studii medii, indiferent de nivelul acestora.

Contribuțiile de asigurări ar urma să scadă cumulat pentru angajați și angajatori de la 39,25% la 35%. Contribuțiile sociale ar ajunge la 25% (cumulat angajat și angajator), cele de sănătate la 10% (cumulat), în timp ce contribuțiile pentru șomaj, concedii medicale, creanțe salariale, fond de accidente (cumulate toate cele patru tipuri înseamnă circa 2,25%) vor dispărea. Mai mult, PSD spune că activitățile independente (PFA, profesii libere, drepturi de autor etc) nu vor plăti contribuția de pensie decât la fonduri private sau case proprii (ca avocații) și vor achita contribuția de sănătate doar o dată la valoarea salariului minim.

PSD a votat, deja, o lege prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, printre care timbrul de mediu și taxa radio-tv.

Impozitul pe dividende va fi 0% față de 5%, în prezent., iar TVA va ajuge la 18% din anul 2018.