ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrii de Finanțe din România, Franța, Germania, Italia și Spania au semnat un document prin care solicită Comisiei Europene prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de către companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent.

Sunt vizate marile companii IT din SUA - Google, Facebook, Amazon sau Apple. Acestea au deja procese pe rol în multe state din Europa pentru că nu plătesc impozit.

Conform unui oficial francez, această taxă ar putea varia între 2 și 5% din veniturile totale ale companiilor.
 
Ministerul Finanțelor transmite că ministrul Ionuț Mișa, aflat la Bruxelles, a participat  la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană trebuie să facă pași importanți, în sensul unei reforme mai ample a normelor fiscale internaționale care să depășească deficiențele legislative în acest domeniu. Ministrul Ionuț Mișa, a semnat alături de miniștrii de Finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei, documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative. Vor fi continuate lucrările pe acest subiect la nivelul Consiliului în vederea adoptării unor concluzii ale Consiliului în luna decembrie a.c., iar Comisia va pregăti o propunere legislativă”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe.

Conform tratatelor europene, schimbările legislative la nivel fiscal necesită o susținere unanimă din partea statelor membre pentru a intra în vigoare, ceea ce înseamnă că această inițiativă ar avea nevoie de votul statelor cu o rată de taxare scăzută.
 
PSD a propus o schimbare de impozitare asemănătoare în urmă cu câteva luni pentru mediul de afaceri din România, propunere la care s-a renunțat după lobby--ul companiilor străine.