ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre legile de care se temeau băncile suferă o nouă amânare. Legea insolvenței persoanelor fizice nu va mai fi aplicată de la sfârșitul acestui an, deoarece a fost amânată din nou de Guvern, de această dată până la 1 august 2017.

Guvernul justifică amânarea cu încă 7 luni a intrării în vigoare a acestui act normativ prin faptul că, pentru aplicarea noilor reglementări, este nevoie "de un sistem complex": înființarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare a legii.

"Pentru ca aceste noi structuri să poată funcționa, trebuie alocate resurse umane și financiare. Mai exact, este nevoie de specialiști care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una și trei luni. Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplificate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare", susține Guvernul într-un document remis presei.

Legea privind insolvența persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai 2015,  iar în decembrie anul trecut Guvernul a decis prorogarea cu un an a aplicării Legii privind insolvența persoanelor fizice, respectiv până la 31 decembrie 2016.

Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal. Aceștia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în fața unei comisii de insolvență, își vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe 5 ani, și o procedură de lichidare în fața instanțelor de judecată.

Nu este pentru prima oară când legi care se adresează direct consumatorilor sunt contestate sau amânate de guvern sau președinte: Legea Dării în plată, legea conversiei creditelor în CHF sau desființarea celor 102 taxe, lege pe care Klaus Iohannis refuză să o promulge chiar dacă a fost validată de CCR.