ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Senatul României a adoptat un proiect de lege care stipulează că toate contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit nu constituie titluri executorii.

Concret, proiectul spune că o executare silită contra debitorului nu va mai fi posibilă dacă creanţa băncii nu va fi fost în prealabil constatată de instanţă. Propunerea legislativă a fost inițiată de senatori din toate grupurile parlamentare și a fost aprobată cu 61 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 2 abțineri.

Inițiatorul proiectului, senatoarea Cristiana Anghel, și-a motivat propunerea prin faptul că mii de oameni sunt evacuați din locuințe în urma unor executări silite demarate de bănci sau colectori de creanțe, fără a se li se da șansa unei opoziții sau unui apel la hotărârea instanței de încuviințare a executării silite.

"În dreptul nostru procesual civil, în totală contradicţie cu dreptul Uniunii Europene, încheierea prin care se încuviinţează executarea silită a unui contract de credit bancar (titlu executoriu în el însuşi, care nu are nevoie de o soluţie judiciară favorabilă pentru a fi pusă în executare silită) nu este supusă niciunei căi de atac. Debitorului aflat în această situaţie i se permite o contestaţie la executare, dar aceasta se poate dovedi inutilă, întrucât ea nu suspendă executarea, ceea ce înseamnă că între timp locuinţa debitorului sau a familiei sale poate fi executata silit", se arată în nota de fundamentare a proiectului, conform Cotidianul.

Senatul este prima Cameră sesizată, propunerea legislativă urmând a fi dezbătută și de membrii Camerei Deputaților.