ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul București a decis, vineri, înghețarea cursului pentru un credit în franci elvețieni, la 2,1 lei, decizia fiind definitivă și executorie.

 Tribunalul București a dat vineri decizie definitivă într-un dosar în care un client reclamase faptul că ratele sale au crescut foarte mult din cauza majorării cursului la francul elvețian și a contestat clauzele din contract, considerându-le abuzive.

"Discutăm despre un credit de aproximativ 86.0000 de chf achiziționat în luna decembrie 2007. Împrumutatul a cumpărat acest credit pentru un scop normal și firesc, să-și achizitioneze un imobil, însă nefiresc și imoral a fost ca după o perioadă, nu foarte lungă de timp, rata lui a ajuns să fie dublă", a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru Mediafax.

Avocatul a mai precizat că "Instanta, Tribunalul București, nu doar că a înghețat cursul la 2.1 leu/ franc elvețian, dar a și stabilit denominarea în moneda națională a ratelor lunare. Decizia este definitivă, iar dacă banca nu se conformează urgent, o vom pune în executare silită".

 Instanța a decis că " admite acțiunea (...). Constată caracterul abuziv a clauzelor stipulate în contractul de credit nr.52073747/19.12.2007 la art. 8.1 și art.9.1. Declară nulitatea absolută a clauzelor menționate anterior. Dispune stabilizarea(înghețarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăților în temeiul contractului la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 2,1342 lei/CHF".

Cursul de 2,1 lei la francul elvețian urmează să fie stabilit pe toată perioada derulării contractului.