ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câștigul mediu net a scăzut în august cu 27 lei, până la 2.364 lei. Indicele câștigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna august 2017 față de luna precedentă.

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 2.364 lei, în scădere față de luna precedentă cu 27 lei (-1,1%), arată datele publicate luni de Institulul Național de Statistică (INS).

Corespunzător a scăzut și indicele câștigului salarial real, la 99,1% din cel din luna iulie. Indicele câștigului salarial real ia in considerare atât evoluția câștigurilor salariale cât și pe cea a prețurilor, fiind un indicator al nivelului de trai.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).

Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 112,6%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare, respectiv în sănătate și asistență socială (-0,6%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor în administrația publică (+0,7%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.

Deși s-ar putea înțelege că este primit de majoritatea românilor, salariul mediu este încasat doar de o mică parte. Potrivit Zf.ro, în luna mai a anului trecut doi din trei români câștigau mai puțin de 1.700 de lei deși Statistica spunea că salariul mediu net este de 2.000 de lei.

Care este misterul? La calculul mediei Institutul de Statistică nu exclude valorile extreme. Spre exemplu, într-un grup de zece salariați în care un salariat câștigă lunar 11.000 de lei, iar restul de nouă primesc câte 1.000 de lei, media este de 2.000 de lei, respectiv dublul sumei încasate în mod real de nouă din cei zece salariați.

Mai util pentru ceea ce înțeleg majoritatea românilor prin medie ar fi calculul medianei salariilor nete încasate. Aceasta este o valoarea salariului net încasat care împarte în două părți egale o populație statistică, jumătate din aceasta încasând sub valoarea mediană, jumătate mai mult. Institutul de Statistică nu face publice aceste valori mediane. Doar publicarea valorilor medii creează impresia că salariile încasate de români sunt mai mari decât sunt în realitate.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews