ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Conturi a sesizat DNA că Raiffeisen Banca pentru Locuințe și BCR Banca pentru Locuințe ar fi dat bugetului o gaură de aproape 330 milioane de lei. Litigiul, care se anunță de durată, este pe rolul instanțelor, scrie Evz.ro.

Singurele bănci pentru locuințe au suspendat creditarea și se judecă cu Curtea de Conturi, după ce instituția condusă de Nicolae Văcăroiu a sesizat DNA, în iunie 2016, că Raiffeisen Banca pentru Locuințe, BCR Banca pentru Locuințe și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au prejudiciat bugetul de stat cu 384 milioane lei.

Controlul Curții la Raiffeisen a fost încheiat prin procesul verbal din 18 septembrie 2015, iar cel de la BCR prin procesul verbal din 26 octombrie 2015. Auditorii au descoperit că prejudiciul a apărut din cauza modului defectuos în care s-a derulat economisirea- creditarea susținută de către stat. Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuințe, de 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuințe și de 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltării, valoarea totală a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei.

Daniel Zamfir le transmite un mesaj celor care l-au criticat după ce a „constatat ipocrizia” lui CEO-ului băncii Raiffeisen, Steven van Groningen, care a mers la protestele din Piața Victoriei.

„Încă una pentru cei care m-au înjurat că mi-am permis să constat ipocrizia personajului care a ieșit în Piața Victoriei pentru un viitor mai bun pentru copilașii domniei sale...”, a scris deputatul Daniel Zamfir pe Facebook.

CEO-ul băncii Raiffeisen, Steven van Groningen, a fost fotografiat printre protestatarii din Piața Victoriei. Acesta a motivat că a mers la protest „ca persoană fizică. Cei din familia mea sunt români. Am doi copii născuți români. Soția mea este româncă. S-au dus în piață. Evident că m-am dus cu ei. Ca tată, mă interesează viitorul lor”. Cât privește controalele, Steven van Groningen a precizat: „Dacă vrea să vină cineva în control, este binevenit”.

Deciziile Curții de Conturi au fost contestate în instanță de cele două bănci, dar și de MDRAP. Însă, fiind executorii, acordarea creditelor cu economisire pentru locuințe a fost suspendată. BCR a pierdut, la finalul anului trecut, la Curtea de Apel București, procesul în care contesta acuzația Curții de Conturi că a prejudiciat statul. Băncile susțin că au dat primele de stat doar celor care au economisit minimum cinci ani, conform prevederilor legale.

BCR a reușit să obțină la Curtea de Apel suspendarea aplicării deciziilor, care impun bancilor să returneze statului sumele acordate clienților care nu au respectat normele legale. Însă, Curtea de Conturi a făcut recurs la Înalta Curte, care va avea ultimul cuvânt în privința aplicării sau suspendării deciziei, până la judecarea pe fond a cauzei.