ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reluarea dezbaterilor în Parlament pe marginea legii dării în plată a dezlănțuit lobbyul bancar. Pe mai multe voci, cu mai multe strategii, publicul este speriat că urmează un soi de apocalipsă financiară dacă debitorii vor putea să dea casa băncii înapoi înainte de scadența creditului fără să mai aibe urmărite și veniturile după ce își pierd imobilul, ca în prezent.

Mai întâi a ieșit Raiffeisen să anunțe că a urcat avansul la creditul său ipotecar standard de la 15% la 35%. Era vorba de un credit fără cerere, având în vedere că avea și avans mai mare și dobânda mai mare decât împrumuturile din programul Prima Casă (acolo avansul e de 5% iar dobânda nu trece cu 2% peste Robor). Toată presa și analiștii înrolați în barca propagandei pro-bănci a urlat ca la un semn: e doar primul pas, urmează și alte bănci, se vor retrage și din programul Prima Casă (nu s-a întâmplat până acum, nimeni nu s-a retras). Foștii jurnaliști cooptați în departamentul de comunicare al BNR au început să facă și ei valuri-legea dării în plată distruge piața creditului, aduce pierderi pentru bănci, debitorii vor accesa mai greu împrumuturile, etc, etc. Nimic despre scăderea benefică a prețurilor la imobile și implicit a scadentelor la noile împrumuturi. Veți sta mai mult în chirie sau veți împărți garsoniera cu mama până vă vedeți ceafa! este alt avertisment lansat de bancheri. 

Am avut apoi scrisoarea șefului BCR publicată de Ziarul Financiar și advertorialul șefului Consiliului Fiscal (economist-șef al Raiffeisen printre altele) care și-a găsit locul pe site-ul Hotnews sâmbătă și în Ziarul Financiar de luni. Argumentele sunt cam aceleași, plus-economia se va contracta dacă cererea scade în zona imobiliară ( de parcă scăderea prețurilor nu aduce un nou segment de cerere), investitorii vor penaliza țara (nu s-ar zice că după 2009, când cu împrumutul la FMI, au premiat-o prea tare), etc. Cireașa pe tort o pune însă BCR tot luni, când vine cu o "analiză de impact” din care aflăm că 60% dintre potențialii clienții nu vor mai accesa credite, perioada de economisire pentru a strânge avansul majorat va crește cu 8 ani iar vârst medie a solicitanților de credite va urca la 42 de ani! Bine că n-au anunțat și apocalipsa...
 
Orice om cu capul pe umeri și-ar da seama că în eventualitatea în care prețurile imobiliare scad (de la această ipoteza pleacă și BCR), chiar dacă perioada de economisire pentru avans se majorează cu 8 ani scadența împrumutului se reduce la rândul sau cu mai mult de 8 ani (se plătește dobânda pentru o fracțiune mai mică de principal) așa că per total, lumea scapă mai repede de bancă....Asta ca să nu mai vorbim de marele avantaj de a nu mai fi scos și din casă și cu veniturile poprite peX ani, până banca va completa diferența dintre suma acordată și valoarea casei executate. 

Ce se mai poate spune? Bancherii locali au obținut scrisorele în favoarea lor de la CE și BCE, au înrolat și Consiliul Fiscal, ceva antreprenori și agenți imobiliari, bombardeaza pe toată lumea cu analize și ne sperie cu consecințele adoptării legii dării în plata încât rezultatul, dacă aceasta chiar iese din Parlament, va fi demolarea totală  a credibilității lobbyului bancar, pentru că efectele zugrăvite de acesta vor fi cu siguranță mult reduse în realitate.