ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, atrage atenția asupra unei "situații dezechilibrate" în ceea ce privește firmele cu capital românesc și cele cu capital străin din România, având în vedere, spune el, că firmele cu capital românesc duc o povară de trei ori mai mare la nivelul impozitului pe profit decât cele străine.

"Problema care ne preocupă este aceea a unei situații dezechilibrate în acest moment în ceea ce privește firmele cu capital românesc și firmele cu capital străin din România, având în vedere că firmele cu capital românesc duc o povară de trei ori mai mare la nivelul impozitului pe profit decât cele cu capital străin. Așa cum noi acordăm un tratament corect și egal, nediferențiat, nepreferențial tuturor firmelor, ne-am dori și din partea firmelor către Guvern să existe același comportament corect și echitabil. Știm foarte bine că marile corporații fac tot felul de operațiuni, legale de altfel, de transfer al profitului către firmele-mamă, dar considerăm că locul unde ele își desfășoară activitatea, locul unde primesc anumite avantaje economice, cum s-a întâmplat și în România, de exemplu, cu ajutorul de stat, ar trebui să le inducă ideea unui comportament corect și față de Guvernul și de statul care le găzduiește", a afirmat Tăriceanu, la Antena 3.

El a arătat că această problemă "nu este specifică României", ci "multor țări unde operează multinaționale care găsesc modalitățile legale de export al profitului".

"Ne interesează să sprijinim capitalul românesc și investitorii români. Adică, dacă în anii trecuți și mai ales în anul Guvernului tehnocrat stăm și ne uităm pe cifrele referitoare la acordarea ajutorului de stat, o să vedeți că sunt două firme românești care au profitat de ajutor de stat și restul sunt numai firme străine. Și, la sfârșitul anului, când tragem linia și facem bilanțul, vedem ceea ce vă spuneam: firmele românești plătesc de trei ori mai mult impozit pe profit decât plătesc firmele străine. Păi, e corect?", a conchis Călin Popescu-Tăriceanu.